Podrška balkanskih lidera Sporazumu iz Prespe i dijalogu Beograd-Priština 1Foto: Beta/AP/Zucchi Enzo

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da su vođe Zapadnog Balkana s kojima je danas imala neformalan sastanak u Briselu izrazili najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i dijalogu Prištine i Beograda, saopšteno je iz EU.

Mogerini je naglasila da partneri Zapadnog Balkana sada više nego ikad treba da rade zajedno na unapređenju svog zajedničkog cilja integracije u EU, učvršćenja mira i bezbednosti i većem ulaganju u regionalnu saradnju na dobrobit naroda u regionu, navodi se u saopštenju.

„U okviru toga vođe Zapadnog Balkana izrazili su najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda“, dodaje se u saopštenju.

Oni su se takođe obavezali da će dalje raditi na integraciji regiona u EU u duhu dobrosusedskih odnosa i pomirenja, i da će se uzdržati od svih akcija i saopštenja koja ne vode opštem interesu i ostvarenju strateških ciljeva regiona.

Sagledavajući značajan napredak ostvaren u regionu 2018. godine vođe su se složile s visokom predstavnicom oko potrebe da se dalje gradi na osnovu tog napretka i da nastave svoj evropski put i sprovođenje potrebnih unutrašnjih reformi s ciljem postizanja napretka na vreme za Savet EU u junu 2019. godine, ističe se u saopštenju.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima posle sastanka lidera rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta, kao i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari