Pokret #1od5miliona: Ukinuti školarinu za 2020/21 ili smanjiti granicu za finansiranje iz budžeta  1Protest studenata Foto: Beta/Miloš Đorelijevski

Pokret #1od5miliona danas je podržao zahteve studenata i zatražio da se povede računa o ekonomskoj moći studenata i plaćanju školarine u novim okolnostima epidemije korona virusa.

„Večite žrtve režima Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića su mladi ljudi, studenti, upravo oni koji su budućnost Srbije. Zato zahtevamo da se, umesto što se studenti iz dana u dan šikaniraju, obmanjuju i proteruju iz studentskih domova, svim studentima pomogne tako što će u školskoj 2020/2021 godini biti oslobođeni plaćanja školarine“ – stoji u saopštenju.

Iz Pokreta poručuju da se, ako nije moguće potpuno ukinuti plaćanje školarine, spusti granica za finansiranje iz budžeta sa 48 ESPB na 42 ESPB boda.

„Nakon vanrednog stanja koje je udarilo po džepovima mnogih porodica, pa time i po džepovima studenata, režim nije uradio ništa da te studente zaštiti, već se čak spremao da ih ponovo izbaci iz studentskih domova“ – ističu iz Pokreta.

Prema njihovim rečima, to je nedopustivo pošto se dešavalo usred ispitnih rokova, ali i zbog epidemiološke situacije.

„Podržavamo sve zahteve studenata koji su protestovali protiv ponovnog iseljavanja iz studentskih domova, kao i za dodatne ispitne rokove i besplatne COVID testove za sve studente, beneficirane cene domova i zahtevamo da se svima obezbedi besplatna školarina u predstojećoj školskoj godini, ili da se bodovi koji su uslov za bužet smanje“ – stoji u saopštenju.

Oni ističu da zbog ekonomske situacije mnoge porodice nisu bile u mogućnosti da svoju decu pošalju na studije, što se vidi iz znatno manjeg broja upisanih studenata na fakultetima nego prethodnih godina. 

„Znamo da će mnogi pokušati da preuzmu zasluge i parče kolača od ove studentske pobune. Mi, kao “1 od 5 miliona”, kroz to smo već prošli i studentima imamo da poručimo jedno – ne dajte se“ – poručuju iz Pokreta #1od5miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari