Pokret centra: Amandman za ukidanje kabineta u ministarstvima 1Skupština Srbije Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Poslnički klub Pokret centra u Skupštini Srbije najavio je danas da će amandmanom na državni budžet za 2019. tražiti i ukidanje kabineta svih potpredsednika Vlade jer oni su i resorni ministri i kabinete imaju i u svojim ministarstvima, a zahtevaće i ukidanje resora tri ministra bez portfelja čije poslove „rade druga ministarstva“.

Pokret centra u saopštenju obrazlaže da poslove iz resora tri minsitra bez porfelja „inače rade druga ministarstva i efekat njihovog rada najbolje se vidi kroz primer kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju, koja je dozvolila skandalozne promene finansiranja podrške porodicama sa decom, te naterala na opravdan protest ‘Mame Su Zakon'“.

Poslanici ovog kluba tražiće i ukidanje kancelarija za saradnju sa Kinom i Rusijom, na čijem je čelu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolića, jer se „ti poslovi rade kroz ministarstvo spoljnih poslova“.

Zahteva se i ukidanje kancelarija za javna ulaganja uz obrazloženje da „njenim projektima upravljaju i nosioci tih projekata“, a „na mnogim kapitalnim ulaganjima ponavljaju iste stavke kao i prošle godine, često i sa istim iznosima“.

Sumnjamo da se radi o projektima kod kojih od realizacije nema ništa, a samo se prepisuju od budžeta do budžeta, ocenjuje u saopštenju Pokret centra.

Besmisleno je, kako se navodi, „budžetirati 800 miliona za naknade šteta na javnim objektima od elementarnih nepogoda, ako se zna da ti objekti moraju biti i jesu osigurani, po cenama koje su u promilima u odnosu na ovaj iznos“.

Zatraženo je i smanjenje subvencija za iznos kojim se privreda rasterećuje po osnovu ukidanja doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca, jer će, kako je ocenjeno, država po osnovu ukidanja tih doprinosa manje prihodovati. POkret centra traži i da se kapitalni izdaci za MUP umanje za 50 odsto, a Ministarstva odbrane za 40 odsto.

„Ovako smanjeni, oni će ipak biti veći nego lane, a veći od svih ostalih resora, ponovo kao i lane.

Plate policije i vojske ne smanjujemo: one bi bile veće nego lane, kako Vlada predlaže u budžetu“, ocenjuje Pokret centra i naglašava kako „nije normalno ponovo budžetirati 850 miliona za nabavku vozila u MUP, ako je sličan iznos budžetiran i za prošlu godinu“.

Sumu od 20 milijardi dinara, koja bi se oslobodila uvažavanjem zahteva iz predloga amandmana, Pokret centra bi preusmerio u socijalnu zaštitu i vraćanje penzionerima novca koji im je neisplaćen u poslednje četiri godine važenja privremenog zakona, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je moguće „socijalno odgovornije budžetiranje“.

„Moramo se opredeliti: želimo li ispravljanje socijalnih nepravdi, privredni rast, bolje zdravstvo i bolje obrazovanje, kao najveći ulog u dugoročni održivi razvoj društva, ili želimo da šenlučimo po regionu i pretimo naoružanjem i konfliktima. Nema za sve“. ocenio je poslanički klub Pokret centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari