Pokret Dosta je bilo predlaže uvođenje stepenastog cenzusa 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Nakon što je Srpska napredna stranka podlena Skupštini Srbije predlog izmene izbornog zakona čija je suština smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto, poslanici Pokreta Dosta je bilo podneli su svoj predlog, čija je suština uvođenje stepenastog cenzusa.

Predlog DJB podrazumeva tri odsto cenzus za stranke koje samostalno izlaze na izbore, šest za koalicije od dve stranke, sve do 25 odsto za koalicije od šest i više stranaka.

Njihov predloge je i da te izmene izbornog zakona stupe na snagu tek u junu, nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Podsećaju da su poslanici SNS-a već podneli predlog izmena izbornih zakona koji predlažu smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto, ali kao manu tom predlogu vide to što oni predlažu da izmena stupi na snagu pre prolećnih izbora, što smatraju „izbornom manipulacijom“.

Takođe, kao nedostatak ocenjuju i to što je, kažu, skupština prepuna poslanika čije političke opcije nemaju podršku u biračkom telu, već su do mandata došle kroz koalicije sa većim političkim opcijama.

“Opcija koja ne može samostalno da “dobaci” do tri procenta ne treba da ima svoje predstavnike u parlamentu. Zato DJB predlaže stepenasti census – tri odsto za jednu stranku, šest za koaliciju dve, 10 za koaliciju tri, 15 za koaliciju četiri, 20 za koaliciju pet i 25 odsto za koaliciju šest i više političkih stranaka”, navodi se u saopštenju DJB.

Dodaje se da ovaj pokret smatra da je potrebno korenito menjanje izbornog sistema u Srbiji, uvođenje kombinovanog dvokružnog većinskog i proporcionalnog sistema, smanjenje broja poslanika na 150, kao i direktan izbor predsednika opština i gradonačelnika.

„Podsećamo da smo slična rešenja već imali u Vojvodini i da ih je prethodna vlast ukinula. Ukoliko SNS ne prihvati ovaj naš predlog, to će biti jasan pokazatelj da izborne uslove ne menjaju zato što žele da unaprede demokratiju u Srbiji, već iz straha od bojkota u pokušaju da na neki način Čedu, Čanka, Šešelja, Vacića i slične uguraju u Skupštinu kako bi tamo nastavili da glume opoziciju“, navodi se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari