POKS: Da se gradonačelnici i odbornici biraju direktno 1Foto: Fonet (Arhiva)

Pokret obnove Kraljevine Srbije podneo je novi Predlog zakona o lokalnim izborima Skupštini Srbije.

Osnovna izmena koju žele da postignu ovim predlogom je da se gradonačelnici, kao i dve trećine odbornika u lokalnim skupštinama, ubuduće biraju direktno, imenom i prezimenom, voljom građana, a ne kako kažu, političkim odlukama vodećih stranaka ili koalicija. Predlog je zvanično predao narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Nosilac liste POKS na izborima za Skupštinu Beograda Predrag Marković ističe da je ovo izuzetno bitan predlog, jer „ljude treba ceniti po onome što lično rade, a ne po onome što pričaju“.
– Dok drugi pričaju o problemima, mi kao i za sve drugo već imamo spremna rešenja. Ovaj Zakon rešava tri sistemska i dva tehnička problema koji su ključni za što neposrednije odlučivanje građana u izboru i smeni vlasti i uspostavljanju reda i stabilnosti u izbornim ciklusima.

Sistemski problemi koji bi bili rešeni su, neposredan izbor gradonačelnika u gradovima, zatim neposredno biranje imenom i prezimenom dve trećine odbornika, ali i ako dve trećine skupštine zatraži smenu gradonačelnika a on ne bude opozvan, toj skupštini automatski prestaje mandat.

Marković navodi da je pravovremeno i pre prethodnih izbora lično podneo Narodnoj skupštini ovakav Predlog zakona ali su stranke čim su izbori prošli zaboravile šta su obećavale. Narodna skupština je raspuštena i u skladu sa novim Poslovnikom sve predloge zakona povukla je iz procedure.

– Ovim vraćanjem u proceduru, još jednom na delu pokazujemo da ne odustajemo u vraćanju vrednosti koje garantuju stabilnost političkog sistema i stvarno učešće građana u njegovoj obnovi, dodao je Predrag Marković.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Žika Gojković je istakao da će zakon zaustaviti mogućnost krađe glasova, isticanje uvek istih pojedinaca zbog nedostatka kvalitetnih kadrova. Prema njegovim rečima, Predlog detaljno obrađuje i formalno-pravnu materiju za kvalitetnije izbore za opštinske organe vlasti i biranje gradonačelnika.

Direktno biranje gradonačelnika na izborima je u duhu demokratskih zemalja, čijem političkom uređenju teži naša država, zaključio je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari