Pokušaj miniranja američke inicijative 1Sa ranijih pregovora Foto: Twitter, Maja Kocijančić

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Avdulah Hoti, otkazali su putovanje u Vašington nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalnom sudu Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Tačija i Kadrija Veseljija, kao i „drugih“ lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Činjenica da optužnica protiv Hašima Tačija stiže uoči ovog važnog sastanka lidera iz Beograda i Prištine, u Vašingtonu, tumači se uveliko i u kosovskoj i ovdašnjoj javnosti kao politički motivisana.

– Objavljivanje predloga optužnice Tužilaštva pre nego što je Specijalni sud ocenio da li postoje osnove za pokretanje postupaka na Kosovu se ocenjuje kao skandalozno jer je to učinjeno tri dana pre nastavka kosovsko-srpskog dijaloga u Beloj kući. Pretpostavlja se da je to upravo i urađeno da se minira američka inicijativa. Ne znam hoće li to voditi ka sporazumu ili se vraćamo na status kvo i zaleđeni konflikt. U svakom slučaju, Kosovo će zbog unutrašnjih nesuglasica morati da preispitati strategiju dijaloga – ocenjuje za Danas Škeljzen Malići, kosovski publicista i analitičar.

Na prvi pogled, ističe on, čini se da će Srbija i Rusija pobediti u ovoj „utakmici“ kažnjavanja ratnih zločina, ali se ne bih kladio na mogućnost izjednačavanja zločina. Malići dodaje da kada bi on bio kosovski pregovarač, uslovio bi svaki dijalog sa Srbijom pokretanjem postupka za batajnički i mnoge druge masovne zločine koje je planski činio srpski režim.

– Javno objavljivanje dela predloga optužnice protiv Hašima Tačija i Veseljija kao i još lica iz vrha OVK-a za ratne zločine može se čitati kao zauzdavanje ideje o razmeni teritorija i podeli Kosova, o kojoj se često indirektno licitiralo od strane upravo Tačija, kao i Vučića, komentariše za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Procesuiranje političara odnosno šefova država, dodaje on, svakako da ima političku težinu koja se dodatno ogleda i kroz činjenicu da je predlog optužnice poslat 24. aprila, a saopštenje o tome stiže pred sastanak u Vašingtonu.

– Međutim, njeno objavljivanje izgleda opravdano jer je rad specijalizovanog tužilaštva i suda konstantno osporavano od izvršne vlasti Kosova. Važno je istaći da ova vest daje određenu nadu da će se dostići kakav takav minimum pravde za žrtve zločina koji su počinili osnivači OVK nad osobama različitih nacionalnosti, što umesto karikaturalnog sedenja za istim stolom, može biti čvršći garant saradnje Srbije i Kosova – zaključuje Marko Milosavljević.

Prema rečima Fatmira Šeholija, političkog analitičara sa Kosova, način i vreme kako je objavljen zahtev tužilaštva upućen Specijalnom sudu je totalno kontradiktoran i politički.

– Naime, iako javnost već pompezno objavljuje kako su protiv Tačija i Veseljija podignute optužnice, to nema veze sa istinom. Tužilaštvo je predalo zahtev a da li će se od strane suda prihvatiti ili odbaciti ostaje da se vidi. Sud ima šest meseci da odgovara na taj zahtev Tužilaštva – kaže Šeholi za Danas.

Sagovornik Danasa zaključuje da dijaloga između Kosova i Srbije ne može biti u ovakvim okolnostima, jer, kako naglašava, sada su nove okolnosti i Kosovo ne može biti deo dijaloga bez glavnog čoveka koji je i u Rambujeu, Beču i Briselu bio glavna politička figura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari