Politikolog Miroslav Samardžić: Vučić je zapadu mnogo dragoceniji od slabe opozicije 1

Zapadu ne odgovara oštra politička podela unutar proevropskog i neoliberalnog dela našeg političkog spektra u momentu kada se približava konačno rešenje kosovskog problema, ocenjuje politikolog Miroslav Samardžić povodom okruglog stola vlasti i opozcije održanog na Fakultetu političkih nauka na Voždovcu za koji kaže da je organizovan na inicijativu američkog diplomate Metju Palmera.

Cilj „okruglog stola“ čiji učesnici ni o čemu ne odlučuju, kaže Samardžić, jeste formiranje moćnog političkog bloka koji treba da izvede priznavanje Kosova i da izoluje nacionalnu desnicu.

-Vučić je zapadu mnogo dragoceniji od slabe opozicije, preko koje zapad ne može da ostvaruje svoje interese u Srbiji. Njeno uključivanje u „voždovački proces“ treba samo da stvori privid legitimiteta režima AV. Ukoliko opozicionim liderima ponude neke mrvice vlasti, ona će na to pristati. Uostalom, poslanici i odbornici uživaju privilegije koje bi bojkotom izgubili a za većinu opozicionih lidera politika je karijera od koje oni očekuju značajnu materijalnu korist- ocenjuje Samardžić.

Po njemu, i vlast i opozicija imaju istu političku platformu po kojoj neoliberalni koncept ekonomske politike i evropske integracije nemaju alternativu.

– Opozicija će ponovo biti nasamarena. Njena loša politička pozicija samo delimično je posledica medijske blokade i otvorenog nasilja kojim se koristi režim. Glavni problem je što ona nema alternativni politički program. Ako se sutra mediji otvore, tek tada će biti jasno da opozicionari nemaju šta da kažu, već će samo ponavljati iste političke mantre kao i Vučić – zaključuje Samardžić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari