Položeni venci povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine 1Spomenik oslobodiocima Beograda Foto: wikipedia

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko danas su, povodom ruskog državnog praznika – Dana branilaca otadžbine, položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine, preneo je Beoinfo.

Vesić je istakao da se Beograd pridružuje obeležavanju ovog datuma, jer je veliki broj ruskih i sovjetskih vojnika dao život za slobodu Srbije.

Podsetio je da je u operaciji za oslobođenje Srbije i Beograda, od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, stradalo 4.350 pripadnika Crvene armije, dok ih je 14.488 ranjeno, a 943 sovjetska vojnika su stradala u oslobađanju Beograda, od kojih je većina sahranjena na Groblju oslobodilaca.

Bocan-Harčenko je istakao da se Dan branilaca otadžbine slavi masovno u celoj Rusiji i praznik u sebi sažima elemente tradicije, duhovnosti, ali i naših zajedničkih vrednosti.

„Te vrednosti smo stekli i štitili u našim zajedničkim borbama“, istakao je ambasador i zahvalio rukovodstvu Srbije i gradu Beogradu na zajedničkom obeležavanju velikog ruskog praznika.

Vence su položili predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana u Beogradu, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i udruženja koja baštine sećanja na Drugi svetski rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari