Pomoć Švajcarske civilnom društvu 1Foto: FreeImages/ Vullioud Pierre-André

U okviru programa „Svis PRO“ odobrena je podrška Vlade Švajcarske od 350.000 evra za 26 organizacija civilnog društva kako bi sprovele socijalno inovativne projekte u 48 gradova i opština.

Tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji.

Upravni odbor programa „Svis PRO“, koji čine predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odobrio je predloge projekata koje su organizacije civilnog društva i lokalne samouprave dostavljale po konkursima za podršku socijalno inovativnim projektima.

Podrška u iznosu od 10.000 do 14.000 evra po projektu odobrena je za 26 organizacija civilnog društva kako bi sprovele nove ideje po meri zajednice, odnosno socijalno inovativne projekte namenjene ranjivim grupama.

Jedanaest projekata baviće se osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe. Osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

Izuzetno smo zadovoljni sprovedenim pozivom, procesom evaluacije i kvalitetom projekata, rekla je direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli.

U okviru drugog poziva odobrena je i tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava kako bi razvile ili unapredile procese, procedure i propise o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode Švajcarske kancelarije za saradnju, dok će u sledećoj fazi deo gradova i opština dobiti podršku da projekte sprovede u delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari