Pompeo: SAD poziva Kosovo da povuče tarife 1Foto: EPA-EFE/AHMAD ABDO

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je vlasti na Kosovu da povuku tarife koje su uvele na robu iz Srbije i BiH i sugerisao da „rade sa Srbijom kako bi se izbegle provokacije i spustile tenzije“, saopštio je Stejt dipartment posle sastanka američkog državnog sekretara sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu.

„Normaliazacija odnosa između Srbije i Kosova jedini je put za integraciju obe zemlje u zajednicu zapadnih zemalja. Sjedinjene Države su spremne da pomognu i podrže obe strane da postignu rešenje koje je trajno, primenjivo i koje povećava stabilnost“, navodi se u saopštenju koje prenosi Glas Amerike (VOA).

Državni sekretar SAD je, kako se ističe, ohrabrio Kosovo da ne propusti priliku za „postizanje istorijskog dogovora o normalizaciji sa Srbijom, pod okriljem EU“. Pompeo je potvrdio snažnu podršku Sjedinjenih Država nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu. Uz čestitke predsedniku i građanima Kosova na „velikom napretku koji su postigli u deceniji od proglašenja nezavisnosti“, bilo je reči i o važnosti unapređivanja vladavine prava i ekonomskog razvoja Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je posle sastanka za albanski servis Glasa Amerike izjavio da je sa američkim državnim sekretarom imao „odličan sastanak“ i da su „SAD su još jednom potvrdile svoju podršku postizanju mirnog, konačnog i trajnog rešenja izmešu Kosova i Srbije, uz mogućnost međusobnog priznanja; zamenu rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN“. Pompeo je, kaže Tači, snažno podržao dijalog i pregovore Srbije i Kosova i postizanje dogovora u što kraćem roku.

„Da Srbija i Kosovo nemaju probleme, ne bi bilo potrebe za pregovorima. Obe zemlje su nezavisne, suverene i autonomne u donošenju odluka. Naš region je na raskrsnici i neophodno je da Srbija i Kosovo postignu konačni dogovor, kako bi Kosovo jednom zauvek rešilo problem sa Srbijom i fokusiralo na ekonomski razvoj“, prenosi VOA Tačijevu izjavu. Kako prenosi RTK na srpskom jeziku, Tači je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom ocenio da je Kosovo blagosloveno podrškom SAD.

„Odličan sastanak sa sekretarom Pompeom. Kosovo je blagosloveno što je imalo podršku SAD u svim fazama naše borbe za slobodu i nezavisnost. Sada radimo zajedno, kako bi postigli sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije za mir i garanciju učlanjenja Kosova u UN, NATO i EU“, napisao je Tači na svom Tiviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari