Ponoš: Direktna saradnja Vučića i Kolinde Grabar Kitarović 1Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je danas da je afera sa zabranom ulaska kadetima Vojske Srbije u Hrvatsku, povodom obeležavanja godišnjice stradanja u Jasenovcu, rezultat „direktne saradnje režima Aleksandra Vučića sa Kolindom Grabar Kitarović uoči izbora u Hrvatskoj“.

Gostujući u emisiji „Ponedeljkom u podne“ na Fejsbuk stranici „Glasa Šumadije“, Ponoš je ocenio da je predsednik Srbije „doveo te mladiće u situaciju da budu poniženi“ i dodao da se „na dnevnoj osnovi ponižavaju pripadnici vojske sa takvom odnosom“.

„Kad pošaljete delegaciju kadeta, mladih oficira ili učenika u Jasenovac, na način na koji je to uradio Vulin, a to znači bez oficijelne najave i kroz zvanične kanale komunikacije, preko naše ambasade u Zagrebu a ne preko crkve, pogotovo kada šaljete ljude sa uniformom, onda ste zloupotrebili jednu stvar koju niko nikada ne sme da zloupotrebi, a to je sećanje na stradanje u Jasenovcu“, rekao je Ponoš.

Po njegovim rečima, takva zloupotreba može da doprinese „samo jačanju nacionalizma u Hrvatskoj“.

„Oni su u stvari pomogli desničarima u Hrvatskoj pred sledeće izbore. To je sistem spojenih posuda, pred sledeće izbore u Srbiji, sasvim sigurno možemo da očekujemo i takvu pripomoć i iz Hrvatske. Mislim da je tome u funkciji bila i Vučićeva poseta Drvaru i način na koji je nastupao tamo i šta je govorio. Na stranu to što je išao tamo da deli pare kao da mu je to ćaća ostavio iako su to pare građana Srbije“, kazao je Ponoš.

Govoreći o pojavi srpskog naoružanja na ratištu u Jemenu i pored zabrane izvoza oružja u tu zemlju, Ponoš je kazao da je Narodna stranka „pre nekoliko meseci“ ukazivala da se dešavaju „nezgodne stvari u trgovini naoružanjem“.

„Sinoć je produbljena ta priča na jednom od sajtova koji prati tu situaciju, gde se vrlo argumentovano govori da je srpsko oružje stiglo islamističkim ekstremističkim grupama u Jemenu. Zanimljivo je da je u firmi preko koje je to oružje krenulo iz srpskih fabrika, jedno od vodećih imena, ime oca ministra policije Nebojše Stefanovića“, naveo je potpredsednik Narodne stranke.

Ponoš je dodao da „oni nisu toliko pametni da postanu veoma uspešni trgovci oružja u svetu“ i izrazio bojazan da iza toga stoji „neko mnogo ozbiljniji“.

„U konkretnom slučaju sasvim sam uveren da iza svega stoje sam vrh države i čovek koji je na čelu ove države. To što oni rade, to ne sme da se radi bez obzira što misle da u ovom momentu to rade za dobro svojih odnosa sa nekim koji predstavlja neku silu“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari