Ponoš: Nekoga je strašno zabrinulo to što je FBI nadzirao šifrovane komunikacije 1Zdravko Ponoš Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Urgentno hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka izgleda kao kontrola štete žrtvovanjem rizičnih partnera. Pitanje je koliko dugo bi još policija posmatrala kuću u Ritopeku u koju se ulazi, ali ne izlazi, da FBI nije srušio aplikaciju Sky. Pitanje od million dolara je ko je iz vlasti koristio Sky telefon. Onaj ko ima odgovor na to pitanje, mnogo zna i mnogo može sa takvom kartom u ruci, rekao je Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, u intervjuu za poslednji broj nedeljenika Vreme.

„Čudna je koincidencija sa datumima u februaru i martu ove godine, nakon što je Belivuk uhapšen i kada je Aleksandar Vučić održao dramatičnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost , a nakon što je FBI podigao optužnicu protiv direktora Sky Global i kada su počela hapšenja u Belgiji. Još intreresantnija je Vučićeva priča o tome da mu je neka evropska služba pomogla da skine inkriminišući sadržaj sa Sky telefona pripadnika Belivukove grupe nakon što su uhapšeni, imajući u vidu da se sadržaji komunikacije inače automatski samouništavaju na tim telefonima. Pre bi se reklo da je nekoga strašno zabrinula spoznaja da je FBI sa partnerima monitorisao Sky komunikacije i imao pristup serverima“, naveo je Ponoš.

„Nakon što je u martu operacija FBI praktično kompromitovala Sky komunikaciju, pun zamah u kriminalnim krugovima dobilo je korišćenje komunikacione platforme ANOM koju je 2019. godine FBI podmetnuo kao zaštićenu, a u stvari je u potpunosti kontrolisao. Rezultat je bio impresivan, takav da je već u junu ove godine bilo dovoljno materijala da krenu hapšenja širom sveta. Ta platforma imala je korisnike i u Srbiji, a FBI tvrdi da je Srbija, uz Nemačku, Španiju, Holandiji i Australiju zemlja u kojoj se najintenzivnije koristila. U Srbiji u junu obavljena su samo četiri hapšenja korisnika ANOM aplikacije. Belivukova grupa je od početka februara iza rešetaka. Postavlja se pitanje ko je onda u Srbiji do juna koristio ANOM, a i dalje je na slobodi. I ovde imamo ono skupo pitanje – ko je iz vlasti koristio ANOM telefon. Onaj ko zna odgovor može da utiče na mnoge stvari“, zaključuje potpredsednik Narodne stranke.

Prema njegovim rečima zabrinjavajuće je ako optužnica protiv te grupe obuhvata period tek od 2019. godine.

„Setimo se da je još u julu 2013.Vučić posetio Partizan na poziv najvatrenijih pristalica, kako su javili režimski mediji. Teško je poverovati da su Belivuk i ekipa od 2013. do 2018. bili samo altruistični navijači Partizana. Nema baš mnogo vatrenih navijača koji su 2016. godine imali privelegiju da sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem vežbaju gađanje na strelištu specijalne brigade Vojske Srbije u Pančevu. Taj aranžman, a posebno pedantno čišćenje tragova tog druženja u kasarni mogao je da organizuje samo neko jako moćan“, ukazuje Ponoš.

Savet je sam po sebi rizik

„Nije lako pod ovom vlašću časno obavljati državni posao u oblasti odbrane i bezbednosti. Savet za nacionalnu bezbednost je sam po sebi bezbednosni rizik. Mislim na njegov sastav, od od Vučića do Stefanovića koji je i dalje sekretar tog tela i kordinator Biroa za službe bezbednosti. Stefanović je i dalje ministar odbrane.

Nije lako odgovornim generalima kada promišljaju da ispred sebe imaju ministre i šefa države kojima je, u interesu nacionalne bezbednosti, bolje ne reći sve. U stvari, časno bi bilo da kažu da neće više da salutiraju takvim ljudima“, zaključuje potpredsednik Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari