Popović: Nećemo uvesti sankcije Rusiji ni po koju cenu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar bez porfelja u Vladi Srbije, Nenad Popović, izjavio je danas u razgovoru s ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševom, da Srbija „nikada i ni po koju cenu“ neće uvesti sankcije Rusiji.

Popović koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, zahvalio je za podršku Rusije Srbiji u vezi s pitanjem Kosova, saopštio je njegov kabinet.

Ministar je podsetio da su dve zemlje potpisale sporazum o bescarinskoj trgovini koji Srbiji „omogućava da praktično sve što proizvede izvozi u Rusiju bez carina“ što je „ogromna prednost“.

Patrušev je rekao da će 10. jula stupiti na snagu bescarinski sporazum izmedju Rusije, Srbije i zemalja Evroazijske ekonomske unije što će, kako je naveo, doneti nove pogodnosti za izvoz i biti dodatni podsticaj rastu trgovinske razmene u trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima izmedju dve zemlje.

Popović je istakao da je vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izmedju Srbije i Rusije 2020. godine bila 480 miliona dolara što uprkos pandemiji korona virusa, predstavlja povećanje od deset odsto u odnosu na 2019. godinu i „rekordan nivo razmene između dve zemlje“.

On je naveo da je Srbija „lider u Evropi po razvoju naprednih digitalnih rešenja za poljoprivredu“ i naveo da Institut Biosens razvija rešenja za „primenu kosmičkih tehnologija i veštačke inteligencije u poljoprivredi“ koja mogu da povećaju prinose do četiri puta i da ostvare uštede za poljoprivrednike do 30 odsto u potrošnji goriva i đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari