Portparolka Evropske komisije pred izbore u Šapcu: Važni su za demokratiju i vladavinu prava 1Foto: BETAPHOTO/EUROPEAN COMMISION/DS

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je danas izbori koji će sutra biti ponovljeni u Šapcu važni za demokratiju i vladavinu prava i da će ih Evropska unija (EU) pažljivo pratiti.

„U subotu 5. septembra, izbori biće ponovljeni na 27 biračkih mesta u gradu Šapcu, prema odluci Upravnog suda o nepravilnostima na glasanju 21. juna. Ti izbori su važni za demokratiju i vladavinu prava”, navela je Pisonero u pisanoj izjavi upućenoj i agenciji Beta.

Po njenim rečima, „svi politički igrači treba da se ponašaju odgovorno, a glasači moraju da budu u mogućnosti da slobodno izraze svoju volju”.

„Institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima”, navela je portparolka Evropske komisije.

Pisonero je dodala da građani i politički akteri moraju da imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema.

„Treba da postoje efikasni mehanizmi za praćenje svih mogućih žalbi. EU će i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja”, dodala je ona.

Kabinet gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića, ove nedelje je saopštio da je grupa od osam poslanika Evropskog parlamenta, među kojima i Tanja Fajon, pozvala u pismu građane Šapca da u subotu na ponovljenom glasanju glasaju da „sloboda i demokratija pobede”.

U pismu se navodi da su junski izbori „bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najvećeg poništavanja glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji”.

To pismo su kritikovale vlasti Srbije: predsednik Aleksandar Vučič je ocenio da je da je Tanja Fajon pismom „sebe diskvalifikovala” i „rekla narodu sve ono što je vlast uvek govorila”, a premijerka Ana Brnabić da je postupak Tanje Fajon „nečuven”, kao „eklatantan” primer mešanja u izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari