Zukorlić: Kriminlaci imaju svoje sudije, tužioce, policajce 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja tokom rasprave o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju poručio je da se konačno mora preseći “pupčana vrpca” između kriminalaca i sudija, kriminalaca i tužilaca i kriminalaca i policajaca …

…da bi se “istopila moć” kriminalnih grupa, a poslanici vladajuće većine uglavnom su govorili o “skandaloznom načinu na koji je bivši režim birao sudije “, ali nije bilo reči o 31 predloženom kandidatu za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu, Prekršajni sud u Kragujevcu i Prekršajni sud u Kruševcu.

Zukorlić je rekao da se u Novom Pazaru, tačno zna “koja kriminalna grupa ima kojeg sudiju, tačno se zna koji su advokati, ne samo branioci klijenata već direktne linije prema korumpiranim sudijama”.

“Bodrimo sam vrh države i nadležne organe da do kraja idu u obračun sa organizovanim kriminalom, važno je ići do kraja, ne samo u pogledu samih aktera već i njihovih jataka”, rekao je Zukorlić i naveo da je imenovanje sudija u parlamentu proceduralna stvar, ali da nije moguće ignorisati važnost imenovanja sudija, pogotovo kada se država nalazi u ambijentu u kome je jasno da borba sa kriminalom nije završena.

On je pozdravio akcije borbe protiv organizovanog kriminala, navodeći da podržava vrh države i bezbednosni sistem da bude brži od onoga što se desilo 2003. godine i da ne pusti organizovani kriminal da pomisli da je jači od države, pa da oni krenu u napad što je, kaže, bila greška vlasti 2003. godine.

A šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević podsetio je da se u periodu od 2000. godine do 2012. godine urušavalo pravosuđe u Srbiji i da su se sudije tada birale u “lokalnim odborima za pravosuđe u određenim strankama”.

“Sunovrat srpskog pravosuđa kreće najpre proglašavanjem pobede na predsedničkim izborima 2000. godine, koja nije ostvarena u prvom krugu, jer politički proces nije završen. Je l neko za to odgovarao? Nastavlja se 5.oktobra i paljenjem skupštine, iz Gradskog sekretarijata unutrašnjih poslova Stari grad, tada nestaje 200 komada oružja. Da li je neko odgovarao? Pa upad sa dugim cevima u NBS…”, naveo je Milićević.

Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević poručila je novim sudijama da moraju da budu nepristrasni u svom radu i donose presude „u ime naroda“.

I ona je poručila da i sada „ostaci Demokratske stranke u vidu Dragana Đilasa, Borisa Tadića, Bojana Pajtića, Borka Stefanovića i Vuka Jeremića nastavljaju da srozavaju ugled Srbije“.

Niz kritika na račun opozicije, ali i sudija izneli suAleksandar Marković i Marko Atlagić koji je čak Mariniku Tepić nazvao električnim zecom Dragana Đilasa, dok je Marjan Rističevič naveo da po oceni pravosuđa njegov život vredi manje od života pasa.

“Ako neko šutira psa lutalicu treba da bude kažnjen, a ako neko šutne poslanika zaslužuje da bar protiv njega bude pokrenut postupak”, rekao je Rističević,a onda se osvrnuo i na sudiju Milorada Majića navodeći da je on čovek sa posebnim pravima , jer je preskočio viši sud i uskočio u Apelacioni .
I Milenko Jovanov i LJiljana Malušić posebno su se fokusirali na rad sudije Majića, komentarišući njegove presude. Ocenili su i daje on poslušnik Đilasa, Šolaka i stranih ambasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari