Poslanici DJB podneli Skupštini Predlog zakona o poništavanju izbora 1Foto: Youtube/Printscreen

Narodni poslanici Pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić podneli su danas Narodnoj skupštini Predlog zakona o poništavanju izbora za narodne poslanike koji su održani dana 21. juna 2020. godine.

U saopštenju Pokreta se navodi da ovaj Lex Specialis predstavlja „izlaz iz pravnog nasilja koje je Republička izborna komisija (RIK) kreirala nakon što je odbila da postupi po prigovorima DJB i uporedi sadržaj džakova sa sadržajem pripadajućih zapisnika na 2.700 biračkih mesta u Srbiji“.

Iz DJB podsećaju da su oni direktnom proverom sadržaja džakova u RIK-u ustanovili da su zapisnici falsifikovani i da je ogromno neslaganje između onoga što se nalazi u džaku i onoga što piše u zapisniku.

„U džakovima biračkih mesta nedostaje veliki broj neupotrebljenih glasačka listića, koji se onda pojavljuju na drugim biračkim mestima gda ih ima više nego što je biračkom odboru ujutro uopšte dostavljeno. U džakovima se nalazi veći broj glasova liste 15. „Suverenisti“ nego što je upisano u zapisnik, kao i manji broj glasova za druge liste nego što je upisano u zapisnik“, stoji u saopštenju.

DJB dalje navodi da je „zahvaljujući ovoj proveri, postalo jasno da su zapisnici sa biračkih mesta masovno falsifikovani, što automatski znači i da su ukupni rezultati koje RIK proglašava po osnovu tih zapisnika – lažirani“.

Predlog zakona o poništavanju izbora za narodne poslanike koji su održani dana 21. juna 2020. godine u članu 3. predviđa i formiranje anketnog odbora u roku od mesec dana, sa zadatkom da pred kamerama otvori sve džakove sa biračkim materijalom i uporedi ga sa sadržajem zapisnika.

Istovremeno, ovaj zakonski predlog predviđa i ponovno raspisivanje izbora za narodne poslanike, u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari