Poslanici izabrali sudije 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas 31 sudiju za Privredni sud i Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu i prekršajne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

Ove sudije su prvi put izabrane na sudijsku funkciju.

Za Privredni sud u Beogradu izabrano je sedam sudija, za Drugi osnovni sud u Beogradu sedam, za Osnovni sud u Kragujevcu 14, Prekršajni sud u Kragujevcu dva i Prekršajni sud u Kruševcu jedan sudija.

Na sudijsku funkciju u Privrednom sudu u Beogradu izabrani su Danijela Milošević, Borivoje Miljković, Miloljub Mišković, Danilo Grujičić, Bojana Bojić Morara, Sanda Marić i Biljana Krstajić, a u Drugom osnovnom sudu u Beogradu Vukadin Brajušković, Milica Goravica, Luka Pantelić, Jovana Živanović Stojić, Nikola Đaković, Ljiljana Ilić i Sanja Vujačić.

Za sudije u Osnovnom sudu u Kragujevcu izabrani su Jelena Veljović, Anđela Đerasimović, Marina Miloradović, Miloš Mirković, Marina Petrović, Sonja Popovski Zaljevski, Bojana Simonović, Marina Luković, Zorica Jovanović, Milena Marsenić Kunac, Jelena Vujičić, Jelena Tripković, Dragana Hadžić i Tina Gemaljević.

Na sudijsku funkciju u Prekršajnom sudu u Kragujevcu izabrani su Ivan Pavlović i Katarina Janković, a u Prekršajnom sudu u Kruševcu Jovica Vesić.

Skupština Srbije usvojila sporazum o zajmu za obnovu ustanova kulture

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u iznosu od 20 miliona evra kako bi se obnovile ustanove kulture, ali će država obezbediti i dodatnih 10 miliona evra iz svog budžeta i drugih zajmova.

Novac će biti utrošen, između ostalog, za radove na zgradi Narodnog pozorišta, pretvaranje stare Železničke stanice u muzej, obnovi Muzeja Jugoslavije, za Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, kao i za centre kulture izvan glavnog grada – za višefunkcionalni centar u Pirotu, Narodno pozorište u Nišu.

Poslanici vladajuće koalicije su, kada se raspravljalo o predlogu sporazuma, istakli da ga je moguće usvojiti zbog uspešne fiskalne konsolidacije zemlje.

Samostalni poslanik Vladan Glišić je rekao da podržava zajam, ali da se protivi što „gro sredstava ide institucijama u Beogradu“.

Poslanici su, na ovoj sednici, izabrali 31 sudiju koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i to za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni u Beogradu i osnovne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

Pitanje obrazovanja Roma

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije jednoglasno je podržao obrazovanje pododbora za pitanja Roma, na čijem čelu će biti poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Acković.

Acković je na sednici skupštinskog odbora ocenio da su brojni problemi sa kojima se Romi suočavaju, zbog čega zaslužuju da budu zastupljeni u radu Skupštine Srbije u formi pododbora, kao i da se nađu pred mnogim drugim državnim institucijama.

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova jednoglasno je podržao predlog za formiranje pododbora za pitanja Roma, koji će ubuduće imati petoro članova.

Predsednik odbora Muamer Bačevac podsetio je da su zadaci novoobrazovanog pododbora da prati izvršenje zakona i drugih domaćih i međunarodnih akata iz oblasti zaštite i unapređenja položaja Roma, kao i da procenjuje adekvatnost regulative i predlaže nova rešenja.

Poslanik Marinković: Vučić kao Milan Stojadinović 1938. u Kraljevini Jugoslaviji

Poslanik vladajuće koalicije Vladimir Marinković rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sličnoj situaciji kao Milan Stojadinović 1938. godine u Kraljevini Jugoslaviji, koji je kao „predsednik vlade, sa osvojenih 80 odsto srpskih glasova na izborima, imao ogromne izazove i pretnje, iz inostranstva ali i sa domaće političke scene“.

„Tada je Stojadinović rekao da je suština politike da zadrži stare prijatelje, da stvara nova, a nemani koje su se ustremile na državu da izbegne. Mi u takvoj politici treba maksimalno da podržimo predsednika Vučića“, rekao Marinković, u delu sednice kada poslanici upućuju pitanja Vladi srbije i ministrima, koji kasnije treba da Skupštini dostave pisane odgovore.

Marinković je zatražio, kroz pitanje, od ministra pravde i unutrašnjih poslova da se istraže tokovi novca u „pokušaju zavere da se eliminiše fizički Vučić“, navodeći da su uhapšeni članovi mafije kao izvođači radova domaćih i stranih političkih centara moći.

„Da se na svu nelegalno stečenu imovinu pobode srpska zastava i oduzme zbog veleizdaje“, rekao Marinković, poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“, koji je naveo da se ne stidi da javno kaže kako je „najgori scenario izbegnut za, možda, samo nekoliko dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari