Poslanici nastavili rad, na početku pitanja o Kosovu, turizmu i radikalima 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu i na početku iskoristili svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić povodom, kako kaže, sve učestalijih napada na tu stranku da se najviše se bavila rušilačkim aktivnostima i uništavala tuđe živote pozivajući tuđu decu da ratuju, pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je upoznat sa ratnohuškačkim aktivnostima SRS čiji je visoki funkcioner bio.

Poslanik iz kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je zašto predstavnici vlasti sve manje pominju rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN koja je pravni temelj kada je reč o Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko nedavno izjavio da u kontekstu rešavanja problema na Kosmetu ne vidi da se pominje Rezolucija 1244, a moralo bi da je bude.

Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da je na Kosovu promenjena vlast ali ne i politika, te da novi premijer Aljbin Kurti izjavljuje, između ostalog, da je „mini šengen“ opasnost za Kosovo. Jovanović je dodao da na Kurtija očigledno ne deluju ni krajnje odgovorne izjave izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela o ukidanju taksi i pitao da li je dovoljna ta vrsta pritiska da se dodje do početka pregovora kako bi se konačno normalizovali odnosi Beograda i Prištine.

Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke (USS) pitao je da li će se menadžment JP Stara Planina koji sedi u Beogradu, više uključiti u rad na terenu i kontakt sa turistima, pošto veliki broj turista dolazi a uslovi su fantastični, ali ima i mnogo problema pa se zaposleni plaše za svoja radna mesta, s obzirom na to da menadžment nije prisutan.

Marko Atlagić iz SNS-a pitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da li je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović odgovrao za saobraćajne udese koje je izazvao u poslednjih mesec dana, i ocenio da je Trifunović „opasan po okolinu“.

Poslanici su počeli raspravu o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2020, o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2020. i o davanju saglasnosti na Rebalans finansijskog plana Agencije za energetiku za 2019. i 2020. godinu.

Poslanici su juče završili raspravu o prestanku funkcija osam predsednika sudova, o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i dva predloga odluka o izboru javnog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari