Poslanici opozicionih stranaka traže povlačenje Zakona o nestalim bebama 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

Poslanici više opozicionih stranaka u Skupštini Srbije zatražili su polačenje iz skupštinske procedure Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, a koji je na dnevnom redu sednice parlamenta.

Ocenjeno je da taj zakon neće omogućiti roditeljima čija su deca nestala da saznaju istinu o svojoj deci, niti ko je kriv za krađu beba.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke naveo je da pisac ovog zakona ne očekuje da se nađe put do deteta, a bez toga toga besmisleno je pisati bilo šta, a posebno tačku koja kaže da će postojati nadoknada za izgubljeno dete čija će se visina meriti intenzitetom pretrpljenog bola i to do 10.000 evra.

“Po kojim će se kriterijumima meriti bol roditelja, zapitao je Živković i dodao da roditeje nestale dece treba saslušati na pravi način i da je potrebno formirati novu Radnu grupu koja bi se bavila načinima na koje da se rasvetli subina svakog nestalog deteta.

I Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke pozvala je svoje kolege da ne podrže Predlog zakona o nestalim bebama, napominjući da roditelji u udruženjima nestalih beba poslednjih 30 ili 40 godina svakoga dana postavljaju sebi isto pitanje vezano za njihovu decu.

„Ako je živo gde je? Ako je mrtvo gde je?“. Ona je upitala ministarku pravde Nelu Kuborović, čije je ministarstvo predložilo zakon, za koliko novca bi ona dala svoje dete, aludirajući na predlog prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

Jerkov je navela da je u prethodnih „šest godina više od 300 puta molila svoje kolege“ da se u krivični zakon unese samo jedna izmena, a to je da se krivično delo krađe beba svrsta među ona krivična dela koja ne zastarevaju, ali je to odbijeno.

Poslanica DS je to prokomentarisala rečima da to što u Narodnoj skupštini „ne mogu da se obrate roditelji nestalih beba dosta govori o tome na koji način će parlament tretirati ovo pitanje“

Pored Jerkov koja se danas obratila novinarima u holu skupštine bila je i nekolicina roditelja nestalih beba, a kada je jedna od majki želela da se obrati medijima, skupštinska služba je opomenula Jerkov da nije podnet zahtev da gosti govore.

Poslanica DS je novinarima objasnila da to što u Narodnoj skupštini „ne mogu da se obrate roditelji nestalih beba dosta govori o tome na koji način će parlament tretirati ovo pitanje“.

Inače skupštinsko obezbeđenje nije dozvolilo jednoj majci nestale bebe da se obrati novinarima, jer kako je rečeno Jerkov nije podnela zahtev da se gosti obraćaju u parlamentu, što je redovna procedura.

I Tatjana Macura , poslanica Stranke moderne Srbije ocenila je da predlog zakona o nestalim bebama ne rešava pojedinačno slucajeve svih nestalih beba u porodilištima u Srbiji i da se eksplicitno odnosi na slučaj Zorice Jovanović vođen protiv države Srbije koji je rešen u Evropskom sudu za ljudska prava.

Macura je navela i da je potpuno opravdano nepoverenje roditelja u državu, koja, kako kaže, više do 20 godina odbija da reši problem nestalih beba.

„Oni zahtevaju, i to bi bilo korektno, da imaju priliku da to učine samostalno, da izvrše nezavisne analize DNK kako bi mogli da se uvere u to da li je na pravi način izvršena analiza.

Ljudi ne žele novac, žele da mogu da sprovedu kvalitetnu istragu koja će ih konačno dovesti do istine“, rekla je Macura, dodajući da poslanička grupa SMS neće podržati ovaj zakon i da će zahtevati njegovo povlačenje iz procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari