Poslanici pitali o Kosovu, opoziciji i životnoj sredini 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici su danas na početku sednice Skupštine Srbije postavljali pitanja nadležnim institucijama, a u fokusu su bili Kosovo, opozicija i životna sredina.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj rekao je da je prošlo više od godinu dana od kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije a premijerka Ana Brnabić tada je rekla da će čekati 90 dana i uputiti žalbu CEFTA-i.

„Prošlo je godinu dana, pa pitam šta je učinila Vlada Srbije da reši problem i pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji“, pitao je Aleksandar Šešelj.

On je ponovio da skupština nije razmotrila ideju o „malom Šengenu“ sa Albanijom i Severnom Makedonijom i pitao „da li Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i ostale stranke vladajuće koalicije imaju samo zadatak da opravdaju svaku ideju Aleksandra Vučića kao da je najgenijalnija“.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović tražio je od ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da razgovara sa vojnim invalidima koji već danima protestuju u beogradskom Pionirskom parku, da bar sasluša njihove zahteve i vidi šta se može ispuniti.

Poslanik Srpske napredne stranke Srbislav Filipović pitao je tužilaštvo šta će uraditi povodom pokušaja nasilnog upada u najviše zakonodavno telo, naglasivši da treba podneti prijavu protiv, kako je rekao, „Boška Obradovića – osvedočenog nasilnika i ludaka“.

Filipović je pozvao institucije da rade svoj posao kako bi prestalo nasilje i „iznošenje laži pre svega u Danasu koji prepun gnusnih laži o Nebojši Stefanoviću i njegovom ocu Branku, kao i o Aleksandru Vučiću i njegovom bratu Andreju“ i dodao da se „to mora zaustaviti jer su se takve stvari u Srbiji tragično završavale“.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović pitao je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kada će Srbije dobiti pregovaračku poziciju sa Evropskom unijom u toj oblasti, dok je poslanik Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke pitao kada se može očekivati menjanje vodovodnih cevi u lokalnim sredinama.

Poslanici vlasti u raspravi o zakonima najviše kritikovali opoziciju

U raspravi o setu zakona kojima bi trebalo da se poboljšaju izborni uslovi, poslanici vladajuće koalicije najviše su govorili o opozicionim liderima i javnim ličnostima koje kritikuju vlast.

Poslanica Srpske napredne stranke Milanka Jevtović Vukojičić osudila je incidente ispred Skupštine na protest u subotu i dodala da se „od Boška Obradovića kao nastavljača ljotićevske ideje, ne može drugo ni očekivati.

Poslanica je Obradovića označila kao nastavljača ideje koja je „izvela decu iz Kragujevca na streljanje“ i dodala da on radi „pod pokroviteljstvom žutog tajkuna Dragana Đilasa“.

Marko Atlagić takođe iz SNS-a rekao je da „perjanice saveza za Srbiju iznose laži o predsedniku Vučiću“ i naveo da je profesorka Dubravka Stojanović izjavila da je „poklon puška kralja Milana predsedniku Vučiću znak nepoverenja u Vučićeve izjave o srpsko ruskim odnosima“.

On je istakao da profesorka „radi za gazde sa zapada i zastupa tuđe interese i politiku onih koji su nas bombardovali“.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović rekao je da se opozicija ponaša destruktivno.

„Vi sa jedne strane unapređujete izborni proces, sa druge strane postoje stranke koje hoće da bojkotuju izbore i mora se jasno reći ko je za napredak, a ko je za destrukciju i nasilje“, rekao je Obradović i dodao da su „prošla vremena nasilja“ i da je Srbija demokratska zemlja i skupština jedino mesto za razgovor“.

Poslanici razmatraju izmene i dopune zakona o finasiranju političkih aktivnosti, o sprečavanju korupcije, o Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari