Skupština Srbije izglasala Zakon o socijalnoj karti 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o socijalnoj karti, dva međunarodna sporazuma i dva autentična tumačenja zakona.

Zakon o socijalnoj karti omogućiće vođenje centralizovane evidencije koja će omogućiti pravedniju raspodelu socijalnih davanja.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je ranije obrazložila da će socijalna karta omogućiti da se podaci o korisnicima socijalne pomoći ukrste i objedine pošto u Srbiji nekoliko stotina hiljada građana koristi socijalnu pomoć po raznim osnovama.

„Budžetska sredstva koja država izdvaja su velika, za ovu godinu iznose 106 milijardi dinara, ali koliko god velika ta sredstva su ipak ograničena i raspoređuju se na mnogo korisnika, pa se mora voditi računa o prioritetima“, rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Poslanici su danas potvrdili sporazum Srbije s Lesotom o saradnji u oblasti odbrane i sporazum sa Severnom Makedonijom o saradnji u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Poslanici Skupštine Srbije ocenili su danas da se predloženim autentičnim tumačenjima otklanjanju sve nedoumice oko značenja odredbi člana 2. Zakona o sprečavanju korupcije i člana 64. Zakona o visokom obrazovanju.

Prvo tumačenje se odnosi na član Zakona o sprečavanju korupcije u kojem se kaže da je „javni funkcioner svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti, osim lica koja su predstavnici privatnog kapitala“.

Skupština je odlučila da tu odredbu treba tumačiti tako da se odnosi na lica koja postavlja ili imenuju Skupština, predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Skupština Vojvodine, Vlada AP i organi jedinica lokalne samouprave.

U drugom autentičnom tumačenju, odredbe Zakona o visokom obrazovanju, navedeno je da se rektor, dekan ili direktor visokoškolske ustanove ne može birati iz reda nastavnika kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina života.

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Aleksandar Martinović rekao je da su kroz Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. Zakona o sprečavanju korupcije u kategoriju javnih funkcionera dodali i ona lica koja imenuje, postavlja, odnosno bira predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

„Ovim autentičnim tumačenjem otklanjamo svaku sumnju koji državni organi biraju, imenuju ili postavljaju javne funkcionere“, rekao je Martinović.

On je naveo da na primer, na fakultetima postoji praktičan problem da se profesori koji su birani iz reda nastavnika u savete univerziteta, odnosno fakulteta definišu kao javni funkcioneri, što je nelogično i suprotno slovu i duhu zakona.

Martinović je rekao i da su poslanici Srpske napredne stranke u prethodnom sazivu u parlamentu prikazivali grafikone, šeme kako je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović prao novac dobijen od države za izbornu kampanju i kako je ispumpavao državni novac iz svoje stranačke kase koji se posle vraćao u njegove privatne i u džepove njegovih partijskih saradnika.

On je rekao da su prikazivali i šeme kako je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić dobijao novac od raznoraznih ofšor kompanija, ambasada, koliko je novca potrošio dok je bio ministar spoljnih poslova Srbije.

Martinović je istakao da niko iz Agencije za sprečavanje korupcije na to nije reagovao i ocenio da je to nedopustivo.

„Ne može država da ćuti ako ti poslanik da dokaz da se neko bavi organizovanim kriminalom“, ocenio je Martinović i dodao da Agencija, umesto da se bavi stvarnom korucijom u redovima Boška Obradovića, Dragana Đilasa, počne da maltretira profesore fakulteta koji su 2017. godine podržali kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Republike.

Poslanica poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije Sanja Jefić Branković rekla je da ovo autentično tumačenje treba shvatiti kao vid posvećenosti naše zemlje da se što pre priključi Evropskoj uniji i da u tom kontekstu odgovori svim izazovima koji se pred njom nalaze.

Ona je istakla značaj preciziranja pojma javni funkcioner i navela da EU prilikom proveravanja ispunjenosti uslova Srbije u pogledu pravosuđa i uopšte prava vodu računa i o tome kako su upotrebljeni termini, kako su upotrebljeni izrazi i fraze.

Glasanjem o tome je završeno Drugo vanredno zasedanje Skupštine Srbije u sadašnjem sazivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari