Poslanici Sabora nisu na udaru, nego Jerkov, Čanak i Žigmanov 1Foto:vikipedia

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero za Danas kaže da je puno strašnije od onog što se dogodilo delegaciji Hrvatskog sabora ono što se dešava poslanicima u Skupštini Srbije Aleksandri Jerkov, Nenadu Čanku i Tomislavu Žigmanovu.

– Puno strašnije je ono što pravomoćno osuđeni ratni zločinac radi ljudima koji predstavljaju demokratsko društvo i jedan važan deo biračkog tela. Još gore od toga što se njima dešava jeste to što se najavljuje pohod Šešelja na Hrtkovce na godišnjicu nečega što je definitivno presuđeno kao ratni zločin – ukazuje Đenero.

Prema njegovim rečima, još strašnija stvar je činjenica da parlament Srbije ne poštuje vlastite zakone.

– Srpski parlament nije u skladu sa Zakonom o izboru poslanika odmah posle presude Mehanizma u Hagu prekinuo mandat ratnom zločincu pa on i dalje ima ima zaštićeni parlamentarni imunitet. Da mu je oduzet mandat, on ne bi bio u prilici da učini ono što je učinio. Kada sam gledao scene iz Beograda, setio sam se vica iz osamdesetih godina u kojem se pita zašto Savezna skupština ima krov kao kupola. Odgovor je bio da nema cirkusa sa ravnim krovom. Zli klaun nacionalni parlament pretvara u cirkus. A kad je parlament cirkus, onda obični građani nemaju elementarnu zaštitu svojih ljudskih prava i to je strašno i sramno u ovoj epizodi – objašnjava Đenero.

Kako dodaje, treba ozbiljno razmisliti šta Srbija radi u svom pristupnom procesu EU, jer su zaštita ljudskih i manjinskih prava, koje Šešelj gazi, zakonitost i vladavina prava, temelj EU.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski za naš list kaže da Šešelju ne bi trebalo verovati na reč. „Nitko to nije vidio, svi su čuli jedni od drugih. Postoji samo Šešeljev narativ, Šešeljeva priča o vlastitom „junačkom djelu“. Indikativno je da je Šešelj prvi koji je u Haagu osuđen upravo zbog narativa. Nažalost, kod nas to nije nitko ozbiljno komentirao“, naveo je Puhovski.

Podsetimo, delegacija Sabora Hrvatske, na čelu sa Gordanom Jandrokovićem, prekjuče je prekinula posetu Beogradu, nakon što su radikali saopštili da su izgazili hrvatsku zastavu na ulazu u Skupštinu. Prethodno se u Skupštini Jandroković obratio novinarima zajedno sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, koja je ocenila da je reč o istorijskoj poseti. Jandroković je ocenio takođe da se odnosi poboljšavaju. Međutim, nakon saopštenja radikala, delegacija Sabora, umesto na sastanak sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, povukla se u ambasadu Hrvatske i saopštila da prekida posetu. Šešeljev incident osudili su najviši zvaničnici Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić je za RTS, uz osudu, pomenuo i incidente koji su se dogodili tokom njegove nedavne posete Zagrebu. Mediji su preneli kao uspeh događaj na kome je predstavljena Hrvatska privredna komora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari