Poslanici satima o jednom amandmanu, vlast kaže da su izborni uslovi bolji nego ikad 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanici Skupštine Srbije su prepodnevni deo sednice posvetili samo prvom amandmanu podnetom na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kojima se predvidja da potpisi podrške izbornim listama, pored javnih beležnika, mogu da se overe i u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Sa tim predlogom nije se složila Srpska radikalna stranka (SRS) koja smatra da se time udovoljava manjim neparlamentarnim opcijama, kako bi, kako su rekli „izborni listić bude duži i šareniji“.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj istakao je da je Vlada ovim predlogom konkretno izašla u susret zahtevu pokreta „1 od 5 miliona“ i drugima koji inače ne bi skupili deset hiljada potpisa.

On je pomenuo primere kada su neke vojvodjanske stranke najviše potpisa podrške skupile u Bajinoj Bašti ili u Topličkom okrugu, a osvrnuo se i na lokalne izbore u Medvedji gde su potpise uspele da skupe, pa i da predju cenzus, stranke za koje niko nije čuo.

Šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović rekao je da se ovim izmenama zakona ne izlazi u susret strankama, već se čuva zdravlje ljudi jer opasnost od korona virusa još postoji.

Martinović je istakao da je SNS promenila politički narativ u zemlji i da je prva počela da glasa i za propise koji odgovaraju samo opoziciji.

„Danas imamo cenzus od tri odsto, a ne pet kao u vreme Dragana Djilasa, pojačali smo ulogu Agencije za borbu protiv korucije, ukinuli fukcionersku kampanju, a i ovo o čemu ćemo danas glasati je u korist opozicije, SNS je svoje liste predao, ovo se radi zbog drugih,“ rekao je Martinović.

Samostalni poslanik Dragan Jovanović rekao je da je potrebno promeniti izborne zakone kako bi se glasalo za poslanika imenom i prezimenom, a ne za listu jer smatra da će se tako promeniti i izgled skupštine i ponašanje Vlade.

Jovanović, koji na izbore, kako je rekao, „izlazi zajedno sa Milanom Stamatovićem iz Čajetine“, izrazio je nadu da će se mediji otvoriti, da će biti više debatnih emisija i da će biti reči i o izborima van Beograda.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević rekao je da su izborni uslovi danas mnogo bolji nego 2008. godine, kao i da je medijska situacija mnogo bolja.

„Jedan deo opozicije želi da se bavi uredjivanjem medija i njihov stav je da ako ih ima u medijima oni su dobri, ako ih nema loši“, rekao je Milićević i podsetio da su oni današnja opozicija) doneli zakon o javnom informisanju kojim su sve privatizovali, a za koji SPS tada nije glasao.

Poslanici su na predložene zakone podneli ukupno 20 amandmana, a Vlada i nadležni odbori nisu prihvatili ni jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari