Posle četiri godine predlozi opozicije na dnevnom redu 1

Bojkot dela opozicionih poslanika nastavljen i tokom marta, dok je u sali nastavljeno sa zloupotrebom procedura i diskusijom o temama van dnevnog reda. Na dnevnom redu našla su se i dva predloga poslanika opozicionog LSV-a.

Prolećno zasedanje počelo je uz nastavak bojkota opozicije, pa je tako petina poslaničkih klupa ostala prazna. Trenutno 55 od ukupno 88 poslanika opozicije učestvuje u bojkotu parlamenta. Obesmišljavanje uloge parlamenta nastavilo se i u martu, pa smo ponovo mogli da čujemo više o temama van dnevnog reda nego o zakonima koji bi trebalo da budu u centru pažnje poslanika.

Nakon 4 godine, a prvi put u aktuelnom sazivu, na dnevnom redu sednice našli su se i predlozi akata opozicionih poslanika Nenada Čanka, Olene Papuge i Nade Lazić. Predsednica skupštine zakazala je sednicu posvećenu iskuljučivo problemima Vojvodine, na zahtev poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su joj početkom februara uputili u otvorenom pismu.

Održana je sednica sa dve tačke dnevnog reda: Predlog Rezolucije NSRS o Vojvodini i Predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine, čiji je Ustavom predviđen rok za donošenje istekao još 2008. godine. Ova sednica nije bila specifična po stanju demokratije i kulture dijaloga u parlamentu. Preovladala je rasprava radikala i poslanika LSV o istoriji Vojvodine, kao i o tome da li je ovaj zakon plagijat. Predlozi akata o Vojvodini nisu usvojeni.

U sali se nastavila zloupotreba parlamentarnih procedura. Iako bez opozicije nema ni fantomskih amandmana, gotovo ceo prvi dan proveden je uz masovno podnošenje dopuna dnevnog reda od kojih su izglasane samo dve. Vreme za govor o predlozima dopuna dnevnog reda iskorišćeno je za vređanje i optužbe na račun lidera opozicije, ali i glumaca, reditelja i drugih javnih ličnosti.

Poslednjeg četvrtka u martu poslanici su imali priliku da postavljaju poslanička pitanja Vladi, a sednici je prisustovalo 13 ministara zajedno sa predsednicom Vlade. Poslanici su predstavnike Vlade pitali o promenama u obrazovnom sistemu i Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, takođe su tražili reakcije na aktuelne događaje kao što su anti-muslimanske nalepnice u Subotici i istraga u vezi sa slučajem Ernada Bakana.

Međutim, najveći deo vremena za poslanička pitanja bio je iskorišćen od strane poslanika vladajuće većine za plasiranje retorike usmerene protiv opozicije, što su ministri u svojim odgovorima zdušno podržali. Ovim je ponovo obesmišljen ovaj instrument kontrole parlamenta nad radom vlade.

Nakon godinu dana od razrešenja funkcije Svetlane Bulajić, Narodna skupština potvrdila je u martu mandat svom novom generalnom sekretaru Srđanu Smiljaniću, na predlog Maje Gojković. Podsećamo, Bulajić je smenjena na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, jer je protivzakonito sebi propisivala službena putovanja u inostranstvo i naplaćivala dnevnice. Smiljanić je bio zamenik generalnog sekretara u prethodnom i aktuelnom sazivu parlamenta.

Poslanici su ovog meseca usvojili Zakon o turizmu, Zakon o ugostiteljstvu i Zakon o centralnom registru stanovništva. Ovim registrom povezaće se podaci o građanima na jednom mestu, koji se trenutno vode u 13 različitih službenih evidencija. U oblasti poljoprivrede potvrđene su Izmene i dopune Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, Izmene i dopune Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, Izmene i dopune Zakona o zdravlju bilja. Trenutno je u toku sednica na čijem su se dnevnom redu našli zakoni iz oblasti zdravstva.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o dešavanjima u parlamentu u martu, pročitajte u timeline-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari