Posle protesta u Novom Pazaru: Uz Srbiju ili za Sandžak? 1Foto: Sead Biberović

Pod nazivom „Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi“, SDA Sandžaka je organizovala, minule subote, protestnu šetnju. Pozivi čelnika te partije građanima Novog Pazara i ostalih sandžačkih opština, nisu dali očekivane rezultate.

U koloni se našlo nekoliko stotina partijskih pristalica. Građani, koji su se te večeri našli u pešačkoj zoni u centru Novog Pazara, nisu mnogo obraćali pažnju na one koji su prošetali od stranačkih prostorija do početka pešačke zone i nazad.

Sa protestne šetnje, u kojoj je učestvovao lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin sa najbližim saradnicima, ponovljeno je sve što je govoreno prethodnih meseci i na konferencijama za novinare uoči organizovanja protestne šetnje.

A to je: da sa ostalim građanima Srbije žele da izgrade državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve, da protestuju protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima, negiranje genocida u BiH i masovnih zločina u Sandžaku, „čime se kod Bošnjaka stvara osećaj nesigurnosti“, zatim, zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja u državnim organima, zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimno izabranim predstavnicima, zbog nerešenog statusa Sandžaka i što Bošnjacima nije priznato ranije stečeno pravo naroda. „Protestujemo i protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbiji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela, pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja“, rečeno je na protestu.

Organizatori su saopštili da je to i njihova podrška građanskim protestima „1 od 5 miliona“. Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo „1 od 5 miliona“, „1 od 100“, „Za jednakost pred zakonom“, „Bošnjaci u Ustavu“, „Stop diskriminaciji Bošnjaka“ i „Sandžak autonomija“.

Još kada je Ugljanin obelodanio tačan datum održavanja protesta, rekao je da su primili poziv od organizatora građanskih protesta u Srbiji „1 od 5 miliona“ i da u potpunosti njegova partija prihvata „Sporazum sa narodom i principe rada buduće Vlade Srbije sastavljene od nestranačkih stručnjaka“, ali i da će protestnom šetnjom „izneti zahtev za rešavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka“.

Međutim, istog dana stigao je demanti od jednog od organizatora protesta !1 od 5 miliona“ Srđana Markovića, koji je rekao da ih niko nije kontaktirao i da je za Ugljaninovu izjavu i organizovanje saznao iz medija. Skrenuo je pažnju da protest u Novom Pazaru ima drugačije ime, a ne „1 od 5 miliona“ i da „treba napraviti jasnu razliku između građanskih i stranačkih protesta“.

Novi demanti stigao je posle protestne šetnje. Organizatori protesta „1 of 5 miliona“ su negirali da imaju bilo kakve veze sa protestom u Novom Pazaru, da nisu u komunikaciji sa Ugljaninom i da ne mogu biti odgovorni za poruke iznete na tom protestu.

„Dovođenje u vezu protesta ‘1 od 5 miliona’ i Sulejmana Ugljanina još je jedan pokušaj da se unese zabuna i da se protesti diskredituju. Pozivamo građane da ne nasedaju na manipulacije režimskih medija“, navodi se u saopštenju, koje je dostavljeno agenciji Beta. Iz SDA Sandžaka nema komentara na ova dva demantija, kao ni reakcija na stavove druge dve velike bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

SDP je u koaliciji sa SNS i na lokalnom i na republičkom , a SPP samo na republičkom nivou. Iz ove dve partije poručuju, da nema razloga za protestovanje i da su mesto za rešavanje svih problema institucije, a ne ulica.

Stavovi SDP i SPP

SDP je u svom saopštenju ocenjuje „da ovi protesti ne donose ništa dobro Bošnjacima. Smatramo da su Bošnjaci zreli i da neće davati blanko podršku jednom konglomeratu stranaka bez jasne ideologije i politike“. Ova stranka podseća da su sa SDA u koaliciji na lokalnom nivou, da su sa tom strankom u Deklaraciji o strateškom partnerstvu „definisali zajedničke ciljeve, ali to ne znači da ćemo voditi identičnu politiku po svim pitanjima“.

Potpredsednik SPP i narodni poslanik Jahja Fehratović, podseća da je njegova partija deo vladajuće većine u republičkom parlamentu i „kao takvi smo korektni i lojalni partneri. To znači, da smo odlučili da rešavamo sva pitanja i probleme Bošnjaka kroz institucije sistema Republike Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari