Pošteni izbori jedino pravo istraživanje 1Foto: Miroslav Dragojević

Na osnovu najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus, kada bi izbori bili održani u ovom trenutku, pored Srpske napredne stranke, preko cenzusa bi prebacio i Savez za Srbiju, Socijalistička partija Srbije, koalicija SPAS i DSS, radikali i Pokret slobodnih građana.

SNS prema tom istraživanju i dalje ima većinu (51,3 posto), Savez za Srbiju 10,6 odsto podrške, dok bi za SPS glasalo 9,7 onih koji bi izašli na birališta. Možda najveće iznenađenje predstavlja koalicija SPAS Aleksandra Šapića i Demokratske stranke Srbije, koja, iako se pojavila tek prošlog meseca, prema pomenutom istraživanju ima 6,7 posto podrške.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović kaže za Danas da nema običaj da komentariše istraživanja javnog mnjenja i poručuje da je jedino što je važno rezultat na izborima.

– Rezultat će zavisiti od dalje izgradnje novog DSS-a, rada na terenu i nuđenju istinske političke i kadrovske alternative sadašnjoj vlasti. O bilo kakvim predizbornim koalicijama, ako do njih dođe, svakako je prerano govoriti – navodi Jovanović.

Za Janka Veselinovića, predsednika Pokreta za preokret i člana Predsedništva Saveza za Srbiju, pomenute brojke ne predstavljaju realne rezultate istraživanja, već pokušaj kreiranja javnog mnjenja. On ukazuje da je reč o „istraživanju“ koje bi trebalo da stvori utisak u javnosti da je Savez za Srbiju relativno mala grupacija i da ostale opozicione stranke rastu, kako bi oslabili kapacitet SZS pred biračima.

– Ovo nije prvi put, to je praksa više godina unazad. Nije slučajno što je istraživanje plasirano baš u tom dnevnom listu, jer te novine još uvek čita određeni procenat opozicionih glasača. Oni pre svega žele da kod njih poljuljaju poverenje u mogućnost opozicije da nešto promeni. To nisu nikakva istraživanja, već obične gebelsovske metode – smatra Veselinović.

Pokret slobodnih građana, sa merenjima koja trenutno pokazuju 5,1 posto, pet meseci od kada je na njegovom čelu Sergej Trifunović održava se iznad cenzusa. Član predsedništva PSG-a Pavle Grbović poručuje da su biračke kutije prazne, te da će jedino relevantno istraživanje biti pošteno brojanje glasova nakon slobodno održanih izbora.

– Zanimljivo je kada kao polaznu osnovu umesto ispravne metodologije, istraživači upotrebe željene rezultate, po meri jedne stranke. Tada dobijete ovake „nalaze“ – ističe Grbović.

Značajan skok u odnosu na prošlomesečna istraživanja ostvarila je Srpska radikalna stranka, koja je u tom kratkom periodu porasla za čak 2,5 odsto, i njen rejting prema agenciji Faktor plus iznosi 5,8 procenata. Nemanja Šarović, zamenik predsednika SRS i narodni poslanik, navodi da u toj stranci nisu verovali istraživanjima ni kada su im davali veće, niti manje procente, te da se tim stvarima jednostavno ne bave.

– Svakako je lepše pročitati pozitivnu nego negativnu vest, ali se ne opterećujemo istraživanjima, kao što se njima nikada nismo opterećivali – naglašava Šarović.

Da se izbori održavaju ovog vikenda, na njih bi izašlo 47 odsto građana, 33 odsto ne bi, a 20 odsto ne zna ili nema stav, podaci su koje je objavio Faktor plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari