Predsednik Srbije brani svoju porodicu kršeći zakon 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Neću dozvoliti da mi bitange, albanske i srpske, napadaju porodicu iz čista mira, ovim rečima je između ostalog, predsednik Srbije reagovao juče na ukidanje prvostepene presude žandarmima zbog fizičkog napada na njegovog brata…

… kao i na objavljivanje fotografija njegovog sina na fudbalskoj utakmici u društvu osuđenih kriminalaca. Istovremeno, to je bio i način da predsednik Srbije najavi put u Brisel, na nastavak dijaloga sa Kosovom, odnosno susret sa tamošnjim predsednikom Hašimom Tačijem, stavljajući ponovo u isti kontekst za njega i vlast neprijatne događaje na takozvanom unutrašnjem planu sa navodnim pritiscima zbog Kosova. Takođe, predsednik je ponovo identifikovao sebe sa državom, rekavši da neće bitangama „ni albanskim ni srpskim“ dozvoliti da mu, kako je istakao, napadaju Srbiju. Vučić je rekao da svi napadi u poslednje vreme imaju za cilj da ga „slome“ pred Brisel što, kaže, neće moći, već će ga samo ojačati.

Imajući u vidu da su se ponovo našli u fokusu optužbi predsednika Srbije, pitali smo predstavnike opozicije kako komentarišu ovakve navode.

Dragan Đilas, predsednik odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda, za naš list navodi da Aleksandar Vučić stalno izvrće realnost i za stvari koje on radi ponavlja kako drugi rade njemu.

– Tako opozicija kontroliše medije, izmišlja afere, organizuje prebijanja ljudi, krade, hapsi, kontroliše veliki deo pravosuđa, širi mržnju… A sve to radi upravo on deleći narod i huškajući one koji mu veruju na nas koji drugačije mislimo. Protiv sam pominjanja dece političara, ali predsednik države je dužan da objasni građanima kako sa platom od hiljadu evra i bez dana rada van politike, živi kao milioner – ističe Đilas za naš list.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i članica Nove stranke, za Danas komentariše kršenje propisa koje Vučić čini komentarišući sudske odluke.

– Vrlo je bitno to što je visokim državnim službenicima uskraćeno pravo da komentarišu sudske odluke da ne bi svojim autoritetom vršili uticaj na pravosuđe. Postoji i preporuka Komiteta ministara Sveta Evrope kojom se pozivaju svi visoki državni funkcioneri da se uzdrže od komentarisanja sudskih odluka upravo iz tih razloga. Vučić, naravno, ne haje za Savet Evrope i to mu nije prvi put, jer je to radio i kao predsednik vlade, kad je činio sve da se ne donese pristojan zakon o nestalim bebama. U ovom konkretnom slučaju verbalni napad na pravosuđe je mnogo gori jer je Vučić pristrasan budući da je njegov brat jedan od štećenih. Da je Vučić i sudija ne bi mogao ni da sudi jer mu je brat oštećeni pa ga zakon isključuje zbog pristrasnosti – objašnjava Rakić Vodinelić.

Kako dodaje, takvo ponašanje ne vredi komentarisati, jer se Vučić sve vreme ponaša protivno pravilima jednog pristojnog funkcionera, a naravno i krši zakon.

– Ali on misli da mu se sve može. A verovatno i većina građana misli da se baš njemu sve može – zaključuje naša sagovornica.

Prema rečima Janka Baljka, člana Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, ovo nije prvi put da Aleksandar Vučić ovako nastupa.

– Nije prvi put. Uvek to radi. Patetično prenemaganje i izvrtanje pitanja su obavezni deo njegove predstave na konferencijama za novinare. Nedopustivo je da predsednik države komentariše sudske odluke. U normalnoj državi bi fotografija sina predsednika države u društvu notornih kriminalaca bila povik za ostavku. Ovde je za sinovljevo društvo kriva opozicija i albanski mediji. Svi mi koji ne navijamo sa kriminalcima, dilerima i saučesnicima ubica smo mrzitelji svoje zemlje i njene reprezentacije – zaključuje Janko Baljak za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari