Foto: Fonet/ Marija Đoković

Članovi Dveri nezadovoljni su činjenicom da je njihov pokret ostao ispod cenzusa. Smatraju da kampanja nije osmišljena kako treba i da za to neko treba da snosi posledice, kao i da je najveći krivac za to predsednik beogradskog odbora i predsednik antikorupcijskog tima Dveri. Izvor Danasa tvrdi, ipak, da će Predsedništvo Dveri samo formalno smeniti Srđana Nogu, kako bi se smirile strasti u stranci, ali da će on zapravo dobiti neka nova zaduženja.

U Dverima juče nisu želeli ni da potvrde, ali ni demantuju saznanja Danasa. Rečeno nam je da je sednica Predsedništva zakazana za ponedeljak uveče i da će se tada razgovarati o rezultatima Dveri na beogradskim izborima. „Da li će neko biti smenjen ili ne znaće se tek na toj sednici. O smenama ne želimo unapred da govorimo“, rečeno nam je u Dverima. Nogo nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Osim smena u vrhu stranke, Dveri bi mogle uskoro da ostanu i bez većine članova Političkog saveta. Predsednik tog saveta Kosta Čavoški i profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar već su napustili to savetodavno telo. Kako Danas saznaje, više se neće tamo vraćati, niti učestvovati u radu. Šta će uraditi ostali članovi Političkog saveta, koji su sredinom januara, najavili da će napustiti pokret zbog neprirodnog koalicionog saveza Dveri i Dosta je bilo Saše Radulovića, ostaje da se vidi. Zbog beogradskih izbora nesporazum između Političkog saveta i rukovodstva Dveri je zamrznut kako sukob ne bi štetio rejtingu Dveri. Očekuje se da će, nakon „katastrofalnih rezultata“ na beogradskim izborima, i ta tema doći na dnevni red.

Ostavke su sredinom januara najavili sem Čavoškog i Lompara i docent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Zoran Čvorović, profesor Aleksandar Lipkovski, kao i publicista Srđa Trifković. Pojedini članovi PS Dveri tada su tvrdili da ne žele da budu fikus-pokriće za koalicione saveze, koji sa „srpskog stanovišta“ predstavljaju protivprirodni blud. Većina članova Političkog saveta Dveri bila je za to da ovaj pokret na beogradske izbore treba da izađe u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije na čijem je čelu Miloš Jovanović i sa Pokretom za zdravu Srbiju Milana Stamatovića, ali da niko od njih nije bio za koaliciju sa Sašom Radulovićem.

Članovi Političkog saveta Dveri, kako Danas saznaje, smatraju da se njihov predizborni strah zbog koalicije sa „neozbiljnim ljudima iz Pokreta Dosta je bilo pokazao opravdanim“ i nadaju se da se kratkoročni oportunizam, ma kako pravdan, neće pokazati fatalnim za budućnost Dveri.

Pokret Dveri napustiće i njihovi saveznici i savetnici iz radne grupe za Kosovo i Metohiju koju su im pomagali u organizovanju tribina – Dejan Mirović, Marko Jakšić, Slaviša Ristić, Dragana Tripković.