Predsedništvo Kosova: Fotografija predsednika obavezna u svim institucijama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kancelarija za odnose sa javnošću u Predsedništvu Kosova saopštila je danas da su sve institucije prema Zakonu o državnom protokolu obavezne da postave fotografiju predsednika u svoje prostorije, prenosi Ljajmi reagovanje na vest da je predsednica Skupštine zamenila u svom kabinetu fotografiju Hašima Tačija fotografijom Ibrahima Rugove.

„Predsednik republike predstavlja najviši autoritet države i sve institucije su obavezne Zakonom o državnom protokolu da stave fotografiju predsednika u njihove prostorije. Skupština je zakonodavna institucija Republike Kosovo i kao takva trebalo bi da bude najbolji primer sprovođenja zakona”, navedeno je u saopštenju.

U saoštenju iz Kancelarije predsednika se, takođe, navodi da takvi postupci predstavljaju kršenje važećih zakona i loš presedan za sve institucije na Kosovu.

Mediji su danas preneli da je predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani prvog radnog dana uklonila fotografiju predsednika Kosova Hašima Tačija iz svoje kancelarije i postavila fotografiju prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Prethodno je zbog takvog postupka oštro reagovala poslanica opozicione Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu.

Ona je navela da je razočarana ponašanjem Osmani, ne kao diplomiranog pravnika, već kao žene koja je, kako je navela, obećavala puno kada je reč o poštovanju zakona.

„Mislila sam da predsednik parlamenta treba da zna da je sprovođenje zakona obaveza, a ne želja“, navela je Musljiu i poručila: „Zapamtite da niste sami“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari