Predstavljen je mozaik centrale kupole Hrama 1Foto: Twitter / @predsednikrs

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu.

Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Vučić je rekao da je na mozaiku radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije, koji su „utkali milione blještavih komadića u jednu jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“. On se zahvalio umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije.  Zahvalio se i Gaspromu koji je donirao novac, u iznosu od četiri miliona evra.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save težine je 40 tona, rađen je u Moskvi i potom dovezen na Vračar.

Predstavljen je mozaik centrale kupole Hrama 2
Foto: Miloš Majstorović

Zadatak Srbije je da Hram Svetog Save završi u miru, prijateljstvu i ljubavi i to će i uraditi, a država je u poslednjih nekoliko meseci u to uložila više nego u prethodnih nekoliko decenija, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na ceremoniji prezentacije dekoracije centralne kupole Hrama, posebnu zahvalnost iskazao Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na pomoći koja je omnogućila završetak tog projekta.

Ova kupola, ovo nebo, vaseljena iznad nas verovatno je najbolje mesto za za podsećanje na svetost nekih veza dve države, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, naglasio je Vučić.

Rusi i Srbi su, dodao je on, bili sabraća u nevolji, „borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas“, naglasio je Vučić, uz napomenu da su „oluje kroz koje smo prošli samo ojačale korene te bratske veze“.

Vučić je konstatovao da se današnjim deogađajem pokazuje stepen jedinstva, snage i solidarnosti ruskog i srpskog naroda, i uputio zahvalu za 70 ruskih i srpskih umetnika koji su oslikali kupolu i „utkali milione komadića u jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti“.

Vučić je, pored Putinu, zahvalio i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu što je došao na svečanost, kompaniji Gaspromnjeft, koja je finansirala projekat.

On je zahvalio i onima koji su bili na čelu Srbije, od kraljeva Milana i Aleksandra, preko Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića, do Tomislava Nikolića koji su radili na tome da hram bude podignut.

Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omogućiti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji. I završićemo ga, poručio je Vučić.

Lavrov je rekao je da je ushićen svim što je urađeno i zahvalio umetnicima koji su radili oslikavanje kupole.

On je upozorio da su ruska i srpska pravoslavna crkva danas u periodu iskušenja, ali da pokazuju čvrstinu, i pored „političkih igara“ koje se igraju u Ukrajini, Makedoniji i Crnoj Gori i da će uspeti da prebrode i ta „smutna vremena“ i sačuvati dostojanstvo, kao i do sada.

Patrijarh SPC Irinej zahvalio je Rusiji, njenom predsedniku i crkvi na nesebičnoj pomoći u izgradnji Hrama Svetog Save, kao i vlasti u Srbiji i Vučiću lično na velikoj finansijskoj pomoći za dovršenje hrama, koji će „biti ponos Srba i Rusa, pa i celog pravoslavlja“.

Mozaik na kupoli u Hramu Svetog Save predstavlja jedan od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari