Selaković osudio isticanje zastave Kosova na video sednici SBUN 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković osudio je danas na početku obraćanja na video sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu isticanje zastave Kosova predstavnice Donike Gervalje (Gervala).

„Nemam izbora nego da protestujem zbog isticanja simbola takozvane državnosti Kosova“, rekao je Selaković i dodao da Kosovo „zloupotrebljava video sednicu što je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja flagrantno kršenje pravila Saveta bezebdnosti UN“.

Selaković je pozvao na preduzimanje neophodnih koraka da bi se sprečile takve zloupotrebe.

Najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji su nevini civili, bez obzira da li su Srbi, Albanci ili druge nacionalnosti, ocenio je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković, dok je kosovska ministarka inistranih poslova Donika Gervalja rekla da će samo istina o tome šta se dogodilo pomoći Srbiji da neguje dobrosusedske odnose.

Selaković je, u ponovljenom obraćanju članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukazao na propagandu Prištine da je 20.000 albanskih žena silovano tokom sukoba na Kosovu, dok je posebno oformljena komisija konstatovala da je od 2018. godine podnetno 1.414 izveštaja o takvim zločinima, od kojih je 912 prihvaćeno.

Priština se služi propagandnim metodama i lažima, a jasno je da je bilo žrtava na svim stranama u sukobu, predočio je Selaković i ukazao da Srbija osuđuje svaki čin seksualnog nasilja i želi pravdu za sve žrtve.

Spekulisanje brojevima ne doprinosi ispunjenju pravde i uspostavljanju procesa pomirenja, dodao je on, ukazavši da je cilj tvrdnji Prištine o genocidu Beograda nastavak širenja kampanje mržnje i neprijateljstva prema srpskom narodu.

Sve strane počinile su zločine i žrtve su na svim stranama, treba da osudimo sve zločine i saosećamo sa svima, kazao je on.

Gervala: Spremni smo za dijalog sa Srbijom, iako je počinila genocid

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala poručila je danas članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, iako je, kako Gervala tvrdi, Srbija odgovorna za masakre i genocid na Kosovu „i šire“.

„Naša mala, ali vrlo posebna zemlja se ne plaši. Suprotno tome, nastavićemo razgovore sa odgovornima za sukobe i genocide u Bosni i na Kosovu poslednjih decenija. U Republici Kosovo ćete naći ljude sa velikodušnim i međunarodnim iskustvom koji se ne ustručavaju da podele užasna iskustva koja su doživeli da bi pronašli rešenje. Otvoreni smo i ponosni i ne bojimo se ničega i nikoga“, kazala je ona.

Gervala je rekla da je premijer Kosova Aljbina Kiurtia bilo suđeno kao studentu u Jugoslaviji i da je dve godine bio „maltretiran“ u srpskim zatvorima.

„Zamenica predsednika Skupštine, Saranda Bogujevcu preživela je masakr kada je imala 13 godina, masakr koji su počinili Srbi i kada su joj ubijeni majka, baka, dva brata i drugi rođaci. Ta devojčica je pronađena sa 16 rana i jedva je preživela. Jednu od najmlađih parlamentarki sa najviše glasova srpske snage su silovale kada je imala samo 16 godina. Ona je glas preko 20.000 silovanih žena. Nijednom od srpskih počinilaca nije suđeno za počinjene zločine“, kazala je Gervala.

Odgovarajući na izlaganje ministra i inostranih poslova Srbije, Nikole Selakoviću, koji je ocenio da je nezavisno Kosovo završen projekat, ona je rekla da je nezavisnost Kosova nepovratna i da bi „bilo dobro za Srbiju da to prihvati“.

U svom govoru pred članovima Saveta bezbednosti, Gervala je pomenula i ubistvo njenog oca Jusufa Gervale.

„Mog oca je beogradski režim ubio u stranoj zemlji, u Nemačkoj. Kažem svojoj deci da nije reč o Srbima, ali Srbija mora da napravi razliku – mora ratne zločince privesti pravdi“, kazala je ona.

U svom govoru Gervala se osvrnula na poslednje parlamentarne izbore na Kosovu ističući da je na vlast došla nova stranka i ideologija koja se zalaže za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, za vladavinu pravde i ekonomski prosperitet.

Ambasadori pri UN: Pitanje dijaloga Beograda i Prištine ključno za evropsku bezbednost

Ambasadori pri Ujedinjenim nacijama pozdravili su danas izbor nove vlade na Kosovu i ocenili da je konstruktivan nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključno pitanje za evropsku bezbednost.

Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije pozdravili su veću uključenost žena u kosovske institucije.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils je pohvalio učešće žena u novoj kosovskoj vladi i rekao da će SAD sarađivati sa Aljbinom Kurtijem.

Dodao da je do sada postignut napredak u pregovorima Beograda i Prištine za dobrobit građana i da treba sprovesti sve dogovoreno.

Misija UNMIK, istakao je, treba uskoro da se privodi kraju.

Zamenik šefa ruske misije pri UN Dmitrij Poljanski je kritikovao nedostatak konstruktivnog pristupa Prištine i dodao da treba da se formira formira Zajednica srpskih opština.

On je protiv smanjenja ili ukidanja UNMIK-a i primanja Kosova u međunarodne organizacije.

Poljanski je osudio napade na srpske verske i istorijske objekte i ponovo kritikovao predstavnicu Kosova i isticanje kosovske zastave.

Predstavnik misije Francuske je istakao da Kosovo nakon izbora ima stabilne institucije koje je podržao da sprovedu reforme.

Francuska i EU podržavaju Kosovo u borbi protiv epidemije korona virusa, prioritet je dijalog sa Srbije koji je izazov za evropsku bezbednost.

„Uvereni smo da nema drugog puta ni za Srbiju ni Kosovo nego da dođu do konačnog rešenja, a to je uslov za njihovo približvanje EU“, dodao je.

Predstavnik Velike Britanije u UN je uputio „aplauz“ kosovskim institucijama i građanima na uspešno održanim izborima čiji rezultati predstavljaju „jaku volju naroda“.

Pozdravio je veću prisutnost žena u držanim organima i dodao da veliki broj žena u parlamentu treba da bude primer svima u regionu.

Velika Britanija, naveo je, podržava i pozdravlja Kurtijevu odlučnost da se suoči sa problemima u vladavini prava.

„Podstičemo Srbiju i Kosovo da nastave konstruktivni dijalog kako bi došli do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će doneti benefite ljudima u obe zemlje“, rekao je on.

Ambasador Kine u UN Dai Bing je rekao da je pitanje Kosova ključno za mir i stabilnost Balkana i cele Evrope.

Pozvao je na poštovanje rezolucije 1244 i saradnju kako bi dve strane došle do rešenja u dijalogu.

„U ovom procesu teritorijalni integritet i suverenitet treba potpuno da budu poštovani“, rekao je.

Ocenio je da su odnosi Beograda i Prištine sada stabilni, a da je progres već napravljen.

Takođe je pozvao na sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Na sednici Saveta bezbednosti UN danas je razmotren novi šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) koji obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine.

Prenos sednice prekinut ubrzo pošto je počela, zato što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova navodeći da „Kosovo nije opštepriznata država“.

Poljanski je rekao da je Kosovo teritorija i da osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu.

Potom je predstavnik Vijetnama, zemlje koja predsedava sednicom, zatražio da sednica bude zatvorena zbog konsultacija, nakon čega je sednica nastavljena.

Na video sednici učestvuje i šef srpske diplomatije Nikola Selaković kojem je ovo prvi put da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari