Prelević: Policijska operacija "Lučani ne smeju pasti" 1Foto: Twitter Savez sa Srbiju

„Drama u SNS: Nebojša Stefanović ponudio ostavku Aleksandru Vučiću“, kako su tabloidi pompezno najavljivali u nedelju uveče nakon zatvaranja izbornih mesta u Lučanima, nije ništa drugo nego predstava za javnost, smatraju sagovornici Danasa.

Ministar unutrašnjih poslova pojasnio je juče da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je spreman da ponudi ostavku posle incidenata na lokalnim izborima u Lučanima jer je osetio „jedan deo odgovornosti i nemoći“ da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u Guči. Stefanović je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare izjavio i da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović bila u Lučanima na dan lokalnih izbora po njegovom nalogu, „u cilju smirivanja situacije“.

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević kaže za Danas da je svima jasno šta se tokom izbornog dana događalo.

– Gospođica Hrkalović je u Lučanima komandovala operacijom „Lučani ne smeju pasti“, a veselju su se pridružili „Čačani“ iz Pančeva, Vršca, Beograda i ostalih prigradskih mesta Lučana – objasnio je Prelević. Osvrćući se na „napetu“ situaciju sa položajem ministra Stefanovića, naš sagovornik je ocenio da je „igrokaz sa ostavkom petarda pred novogodišnje veselje“ i da pokazuje šta vlasti misle o građanima.

Sličnog mišljenja i profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević ističući za naš list da Stefanović ni u jednom trenutku nije imao nameru da da ostavku.

– To je samo politička predstava. Ono što se nekada nazivalo „šarada“ i čime se aktuelna vlast dosta služi. Cilj te predstave je bilo pridobijanje određenog sloja biračkog tela – naglasio je Milosavljević. Profesor je podvukao da ministar Stefanović, prema svim važećim zakonima, ostavku nije mogao ni da ponudi predsedniku Srbije, jer o tome može da odlučuje samo premijerka. Osvrćući se na prisustvo Dijane Hrkalović u Lučanima, naš sagovornik kaže da je njeno prisustvo „u trenerci“, po nalogu ministra, neverovatno i potpuno neprimereno.

– Državni sekretari dolaze iz sveta politike, nisu pripadnici policije niti profesionalci. NJeno prisustvo u opštini gde se održavaju izbori kosi se sa evropskim i demokratskim standardima, kao i sa svim pravnim aktima vezanim za izbore – ističe Milosavljević. On dodaje da samo njeno prisustvo ukazuje na preterani uticaj politike na pripadnike policije.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović kaže za Danas da je trenutno ne delu zloupotreba policije u političke svrhe, svakodnevno zastrašivanje i dovođenje policijskih službenika u podanički položaj, kao i poslove koji su u potpunoj suprotnosti sa zakonom.

– Služba je potpuno razbijena, mislim da u ovom trenutku ministar Stefanović ne vlada situacijom u MUP. Neki su se potpuno otrgli kontroli i zakonitom postupanju i pre će to biti razlog ministra da ponudi ostavku, nego neki navodni napad na policajce u Lučanima, koji se nije desio. MUP se privatizuje od strane pojedinaca koji šire negativan politički uticaj, a nikako se ne mogu zvati profesionalcima – naglasio je Mijailović.

Ministar Stefanović istakao je juče da su po nalogu tužioca samo dve osobe saslušane u Policijskoj stanici u Lučanima, a ne dvadesetak kako su to po njegovim rečima tvrdili predstavnici Saveza za Srbiju i dodao da nijednom od njih nije određeno zadržavanje.

Državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović prethodno je izjavila da su predstavnici SZS predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, jer su hteli da se obračunaju sa policajcima i da je doživela „najbrutalnije uvrede“ kada je pokušala da smiri situaciju. Lider Dveri je sa pristalicama ušao u stanicu nezadovoljan privođenjem potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića.

Pritisci na policiju

– U policijskim upravama Požarevac i Pančevo juče je ponovo vršen pritisak na članove PSS da se iščlane, inače neće dobiti nalog za rad. To je strašno, a prema našim informacijama, to sve koordinira Dijana Hrkalović – kaže Veljko Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari