Prevoznici u Nišu naglo prebukirani 13. aprila 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/Ev (arhiva)

Organizatori niškog protesta „1 od 5 miliona“ i potpisnici Sporazuma sa narodom juče pre podne su kazali da je „skoro potpuno izvesno“ da neće biti organizovanog odlaska građana za centralni protest u Beogradu 13. aprila „zbog pritiska vlasti, a posebno Srpske napredne stranke, na turističke agencije i prevoznike“.

Oni su kazali da je za sinoć zakazan sastanak predstavnika potpisnica Sporazuma sa narodom, na kojem će se još jednom razgovarati o potencijalnom organizovanom odlasku na protest 13. aprila, te bi nakon njega informacije mogle biti konačne.

– I pored dobre volje nismo uspeli da organizujemo odlazak građana na protest u Beogradu, jer su kod prevoznika na jugu Srbije koje smo kontaktirali u toku pojačane školske ekskurzije, zbog kojih su „prezauzeti“. Naravno, neki od njih su nam i kazali da im je jasno rečeno da ne voze ljude na ovaj protest jer će nasred puta biti isključeni iz saobraćaja i podvrgnuti vanrednom tehničkom pregledu. Ne želimo da te male privrednike, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem zbog velikih dažbina i lošeg odnosa države prema preduzetništvu, dovodimo u još teži položaj. Uostalom, mi i nismo organizatori „sendvič autobusa“, to rade neki drugi – rekao je za Danas Miodrag Stanković, predsednik DS i jedan od lidera Saveza za Srbiju u Nišu.

On tvrdi da će uprkos tome u Beograd otići „veliki broj građana“ koji su učestvovali na niškim protestima „1 od 5 miliona“. „Veliki broj njih“ je već rezervisao karte za redovan autobuski prevoz u petak i subotu, a putovaće i vozom ili sopstvenim prevozom.

– Pokušali smo da preko nekoliko turističkih agencija organizujemo odlazak na centralni protest „1 od 5 miliona“, ali smo dobili informaciju da su im već dolazili „predstavnici niškog SNS-a“, pitali da li je opozicija zakupila autobuse i tražili imena vozača, ukoliko jeste. Pošto ne želimo da snosimo odgovornost za pritiske na agencije, prevoznike ili vozače, njihovo isključenje iz saobraćaja ili „najezdu“ inspekcija, verujem da nećemo imati ovu vrstu organizovanog odlaska – kaže za naš list Branislav Jovanović, gradski odbornik Grupe građana „Niš moj grad“ i jedan od lidera niškog SZS.

Jovanović dodaje da će on lično ići redovnim autobuskim prevozom, tim pre što „povratna karta važi sedam dana“, što je važno zbog potencijalno različitog razvoja događaja u vezi sa protestom u Beogradu.

Ćutanje u SNS

Poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović juče za naš list nije želeo da komentariše tvrdnje opozicije o ovoj vrsti pritisaka aktivista SNS-a na agencije i prevoznike povodom organizovanog odlaska građana na protest 13. aprila. On nije odgovorio na pitanja koja smo mu prosledili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari