Prijatelji i saradnici naprednjaka glasali za razrešenje afera 1Foto: MSP

Vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, poslanici Evropskog parlamenta pokazali su jasan stav o načinu na koji SNS i Vučić vladaju u ovoj zemlji.

Svi članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iz grupe Evropske narodne partije (EPP), čiji je SNS pridružen član, glasali su za amandmane na izveštaj o Srbiji u kojima se od Beograda traži da do kraja razreši afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, ali i da se „dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu“, pokazuju objavljeni rezultati glasanja.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova, koje nismo uspeli da proverimo u Misiji Srbije u Briselu i Ministarstvu spoljnih poslova, predstavnici Misije pokušali su da utiču na sadržaja izveštaja tako što bi se iz njega, odnosno amandmana, izostavila bar afera Jovanjica.

Zanimljivo je to da je za amandmane glasao i Dejvid Mekalister, predsednik ovog odbora, koji u opozicionim krugovima važi za nekog ko podržava Aleksandra Vučića i njegovu vlast u Srbiji. Uz njega, za amandmane na izveštaj izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, glasao je i poslanik Fidesa Andor Deli, čiji predsednik, mađarski premjer Viktor Orban, važi za Vučićevog prijatelja. Deli je i član Saveza vojvođnskih Mađara, partije koja podržava i učestvuje u vlasti sa SNS.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, iz diplomatskih izvora bliskih evroposlanicima, uoči glasanja u Spoljnopolitičkom odboru u utorak, iz Misije Srbije u Briselu, na čelu sa ambasadorkom Anom Hrustanović, dolazili su pozivi pojedinim evroparlamentarcima i sa sugestijama da se iz amandmana i izveštaja izbaci bar slučaj Jovanjice.

To evroposlanici nisu učinili, odnosno, kako nam je rečeno, niko nije izneo neku od sugestija na Odboru.

Danas je pokušao da iz Misije i Ministarstva spoljnih poslova dobije potvrdu ili demanti ovih naših saznanja. Međutim do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovore na pitanje da li je to saznanje tačno, ako nije šta je urađeno da izveštaj bude pozitivniji, kao ni odgovor kako u Ministarstvu i Misiji vide ovaj izveštaj, kao pozitivnim ili negativnim po Srbiju.

Prijatelji i saradnici naprednjaka glasali za razrešenje afera 2

Podsetimo, usvojenim amandmanima se još osuđuju i traže sankcije za javne napade i govor mržnje sa skupštinske govornice uperene kako prema predsedavajućoj Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanji Fajon ili drugim evroposlanicima, tako i prema političkim protivnicinma, nezavisnim medijima i novinarima, smatrajući to „kršenjem demokratskih praksi i osnovnih demokratskih vrednosti“, pozivaju političke aktere na nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Generalni sekretar SSP Ljuban Panić kaže za Danas da usvojeni amandmani na predlog rezolucije EP o Srbiji građanima naše države daju ohrabrenje da proces evropskih integracija može biti put suštinskih promena za naše društvo ali i pokazuje snagu jedne institucije kada njome vladaju demokratija, dijalog, kompromisi, principi i vrednosti.

– Poslanici najvećih grupa u EP demonstrirali su odlučnost da samo uređena Srbija, kao pravna država na demokratskim vrednostima može postati član EU, naše višedecenijske težnje i najvećeg tržišta za naše kompanije. Za to su glasali i Dejvid Mekalister, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i ostali visoki zvaničnici EP koji se bave spoljnim poslovima i Srbijom – kaže on. Kako dodaje, posebno ohrabruje činjenica da na argumente o Srbiji nije ostao imun ni visoki funkcioner vladajuće stranke u Srbiji, Andor Deli iz SVM, koji je u EP izabran kao kandidat liste iz Mađarske.

– Pozdravljam njegovu odluku da zemlja u kojoj je rođen i čiji je funkcioner bio ne može ući u klub modernih evropskih društava bez slobodnih institucija i rešavanja pitanja sistemske korupcije oličene u aferama Krušik, Jovanjica i Telekom – ističe Panić.

Saopštenjem se oglasio i Pokret slobodnih građana, koji pozdravlja usvajanje amandmana i smatra da je to jasan signal da srpska vlada više ne može da sakrije velike probleme sa korupcijom, demokratijom i posvećenošću evropskim vrednostima u Srbiji.

Kao je navedeno u saopštenju, „usvajanje amandmana treba da pokaže vlastima, a naročito ministrima poput Aleksandra Vulina, da EU nije bankomat koji samo isplaćuje novac i omogućava slobodnu trgovinu, već je političko telo, sa političkim vrednostima“.

Kako se dodaje, glasanje o amandmanima je još jedan dokaz da većina u Evropskom parlamentu više nije na strani SNS. „Za amandmane su glasali i poslanici njihovih partnera iz Evropske narodne partije, jer čak ni oni više ne mogu da zatvaraju oči pred zloupotrebom vlasti, nelegalnim aktivnostima i anti-EU retorikom“, zaključuju u PSG.

Posle glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, tekst izveštaja o Srbiji bi u formi rezolucije EP trebalo da bude usvojen na plenarnom zasedanju 24. i 25. marta.

Podsetimo, afera Jovanjica počinje upadom policije na poljoprivredno dobro gde se otkriva u plastenicima oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Kasnije se saznaje da je plantaža Jovanjica dobijala državne kredite, a opozicija tvrdi da je vlasnik posle hapšenja pozvao predsednikovog brata.

Predsednik Srbije je komentarišući amandmane, rekao da je da je država razrešila „aferu Jovanjica“ tako što je pohapsila odgovorne i poručio evropskim zvaničnicima da ne mogu „lažima da ostvaruju politički profit pa makar bili iz Evropskog parlamenta“. Vučić je novinarima rekao da afera nema i da ne može afera da se gleda kao kad se „pojave dvojica pa izmišljaju, a onda izgube na sudu“.

„Šta je afera u Jovanjici? Vi mislite da lažima može da ostvaruje politički profit, pa makar bio iz Evropske komisije“, rekao je Vučić. Kada je reč o Telekomu, on je rekao da je prestalo uništavanje te kompanije zarad interesa vlasnika televizije N1 i drugih tajkuna.

„Neću pred strancima da govorim o tome. Telekom je 15 godina razaran da bi dvojica bila bogatija“, rekao je Vučić.

„ZA“ 57 glasova

Da je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je njegov izveštaj, pohvalio se i izvestilac Vladimir Bilčik na Tviteru. On je napisao: Moj prvi izveštaj o Srbiji za 2019-2020. usvojen je sinoć sa 57 glasova „za“, četiri „protiv“ i devet uzdržanih. „Većina poslanika podržala je ovaj realan izveštaj u kojem su navedena glavna postignuća i zadaci u procesu reforme zemlje“, napisao je Bilčik. Odbor broji 75 članova, a 70 njih je glasalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari