Prikupljeno oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje Mitrovice“ 1Foto: EPA/Djordje Savic

Posle 10 dana, oko 15.000 građana je potpisalo inicijativu gradonačelnika Južne Mitrovice za ujedinjenje opština Severna i Južna Mitrovica, javlja Veriu.info a prenosi KoSSev.

Nakon što su gradonačelnici četiri severne opštine podneli ostavke kao odgovor na odluku Vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pokrenuo je inicijativu za „ujedinjene Mitrovice“.

Bahtiri je prvo uputio predlog za ujedinjenje opštinskoj skupštini koji je bio usvojen većinom glasova odbornika. Modus ujedinjenja bio bi izmena Zakona o administrativnim granicama opština, zbog čega je ova inicijativa prosleđena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave koje bi bilo nadležno za pripremu izmene ovog zakona. Međutim, i MALS ali i kosovsko premijer, Ramuš Haradinaj, odbacili su predlog kao nezakonit.

„Svaka opština, na primer Dečani, nema ovlašćenja da donosi odluke o opštini Junik,“ poručio je premijer Haradinaj prvom čoveku Južne Mitrovice.

Istovremeno savetnik premijera i nacionalni koordinator za lokalnu samoupravu, Besnik Tahiri rekao je da zahtev za ujedinjenje treba da podrže obe opštine, i da se jedino tako može otvoriti rasprava, jer je, kako je rekao, opština Severna Mitrovica deo ustavnog i zakonskog uređenja Kosova i bez njene saglasnosti se to ne može promeniti.

Nakon toga Bahtiri je najavio peticiju na kojoj će prikupiti „stotine hiljada potpisa“ građana širom Kosova i inicijativu za izmenu zakona uputiti direktno Skupštini. Broj prikupljenih potpisa je dovoljan za podnošenje inicijative Skupštini Kosova za šta je Ustavom predviđeno minimum 10.000 potpisa građana.

Potrebne potpise, rukovodstvo opštine Južna Mitrovica prikupljalo je 10 dana, tačnije od 21. decembra.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, opština Južna Mitrovica ima 67.474 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari