Pritisak SAD za suspenziju takse produbio podele unutar vladajuće koalicije na Kosovu 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Povećani pritisak Sjedinjenih Američkih Država za suspenziju takse za srpsku robu i robu iz Bosne i Hercegovine produbio je podele unutar vladajuće koalicije u Prištini, što je došlo do izražaja u izjavama koje su date posle sastanka sa viskom američkom delegacijom, objavila je danas Koha ditore.

Američki zvaničnici istakli su hitnost rešavanja pitanja takse kako bi se dala šansa konačnom sporazumu, a taj dnevnik je ocenio da je predsednik Kosova Hašim Tači doveo do neslaganja i među onima koji su pristalice premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

„Nezavisno od ljuljanja partnera (koalicije), Haradinaj nastavlja da insistira na uslovima koje je postavio da bi suspendovao taksu“, piše Koha.

Delegacija koju je vodio glavni direktor za Evropske poslove u Nacionalnom savetu bezbednosti SAD Džon Erat i direktor za Balkan Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Bradam Berkli su sa kosovskim zvaničnicima razgovarali o dijalogu sa Beogradom i suspenzijom takse.

Američki zvaničnici su izbegli sastanak sa strankom Samoopredelenje.

Oni su u sredu imali sastanak sa Tačijem i Haradinajem, dok su se u četvrtak sastali sa Tačijem i članovima pregovaračkog tima Kosova Špendom Ahmetijem i Enverom Hodžajem.

U saopštenju posle tih sastanaka iz kabineta premijera Haradinaja navodi se da je Kosovo spremno za postizanje sporazuma koji ima za rezultat međusobno priznanje u granicama koje je Kosovo imalo na dan proglašavanja nezavisnosti 2008. godine.

„Kosovo je spremno za slobodnu trgovinu u okviru Zapadnog Balkana i pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji će obuhvatiti i regulisanje poglavlja slobodne trgovine između Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju Haradinaja.

U saopštenju iz kabineta Tačija, posle sastanka, navodi se da ni pod kojim uslovom, niti pod bilo kojom okolnošću, Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

„Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije da se taksa mora suspendovati u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije“, navodi se u saopštenju Tačija.

Tači je u četvrtak izjavio da su na sastanku na kojem su učestvovali i članovi pregovaračkog tima Kosova, svi izrazili zabrinutost zbog agresivnih postupaka Beograda, ali su u isto vreme izrazili spremnost da poštuju savete SAD o suspenziji takse i ponovnom započinjanju dijaloga u Briselu.

Kopredsedavajući Državne delegacije Kosova i predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti je, međutim, odbacio tu izjavu i rekao da se nisu svi saglasili sa suspenzijom takse.

„Državna delegacija se nije izjasnila o suspenziji takse. Ima različitih stavova raznih subjekata i oni su sada poznati javnosti. Govorili smo o opravdanosti uvođenja takse i razlozima zašto je ona bila potrebna“, rekao je Ahmeti reagujući na saopštenje iz kabineta Tačija.

Poslanik Alternative Iljir Deda za portal gazetaexpress.com izjavio je da su se na sastanku visokih američkih zvaničnika i opozicije razjasnila mnoga pitanja koja se odnose na korekciju granice između Kosova i Srbije, ali da učesnici ne govore o detaljima sastanka.

Deda je optužio Tačija da je zajedno sa „onima koji su ga podržavali u lobiranju za korekciju granice“ govorio američkim zvaničnicima da za tu ideju ima podršku naroda i da je jučerašnji sastanak poslanika opozicije sa američkim zvaničnicima jasno pokazao da on za to nema podršku naroda.

„Ono što mogu da kažem je da je Tači lagao javnost kako bi se ostvario njegov projekat korekcije granica. Predsednik Tači je kidnapovao proces dijaloga. Pokušao je da manipuliše sa onim što želi, a to je da pokloni sever Kosova“, kazao je Deda.

On je dodao da su američki zvaničnici dali jasne poruke šta očekuje Kosovo ako pozicije ostanu iste kao sada, ali nije hteo da konkretno govori o tome objasnivši da je to zadatak predsednika, premijera i predsednika parlamenta.

Prema njegovim rečima, ako politički lideri na Kosovu do kraja nedelje ne budu govorili o porukama visokih američkih zvaničnika, onda će on sledeće nedelje jasno izneti koji su ultimatumi SAD za Kosovo.

Deda je ocenio da Kosovo vrlo brzo treba da donosi odgovorne odluke, a da je stav američkih zvaničnika da rezultat dijaloga sa Beogradom treba da bude priznanje Srbije za nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari