Privatno obezbeđenje sprečilo građane da prisustvuju sednici SO Požega 1Foto:Danas

Privatno obezbeđenje, koju je angažovala požeška vlast, sprečilo je građane i deo novinara da prisustvuju današnjoj sednici SO Požega, a zasedanje su bojkotovali odbornici opozicije.

Nekoliko građana, inače aktivisti Inicijative za Požegu, zatražilo je od Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO, da im se omogući da prisustvuju sednici, ali ona je to odbila sa obrazloženjem da ne postoje tehnički uslovi.

Građani su pokušali da uđu u skupštinsku salu, ali su ih na ulazu, a potom i u hodniku, zaustavili ljudi iz obezbeđenja.

Ulaz je bio dozvoljen ekipama TV Požega, Radio Požega i TV Telemark, ali ne i novinarima N1, RTS i drugim nacionalnim medijima.

Danasšnja sednica je privukla pažnju javnosti zbog toga što je, između ostalog, odbornička većina, koji čine naprednjaci, trebalo da usvoji odluku po kojoj bi se deo opštinskog zemljišta prodao Milinku i Željku Mitroviću, suprugu i deveru Zorice Mitrović, predsednice SO Požega.

To zemljište od 11 kvadratnih metara je deo placa na kome se nalazi nelegalni i nezavršeni objekat Mitrovića od oko 400 kvadrata koji opštinska vlast, još od februara ove godine, pokušavala da kupi. To je izazvalo bunt građana koji su nekoliko puta protestovali i zahtevali od lokalne vlasti da odustane od sumnjive kupoprodaje, podnosili krivične prijave protiv opštinskih čelnika i tražili reakciju državnih organa.

Zbog pritisaka javnosti i građanskih protesta, koje je predvodila Inicijativa za Požegu, predsednik opštine Milan Božić (SNS) je, polovinom februara ove godine, saopštio da je porodica Zorice Mitrović odustala od prodaje parcele i nezavršenog objekta i da zbog toga opština odustala od te transakcije. Za tu kupoprodaju vlast je tvrdila da je zakonita i da u njoj nema sukoba interesa, te da je neophodna kako bi se omogućio pristup vatrogasnim vozilima sportskoj hali, kako bi taj objekat, nakon duže od 20 godina, dobio upotrebnu dozvolu.

Međutim, aktivisti Inicijative za Požegu i opozicioni odbornici ukazuju na to da je požeška vlast našla način da ostvari svoje ranije namere.

„Kako se objekat ne može legalizovati, jer se nalazi na tuđoj parceli, vlast je odlučila da tih 11 kvadrata proda suprugu i deveru predsednice SO Požega da bi oni mogli da ga legalizuju, a vlast namerava da taj objekat i plac kupi za 120.000 evra“, ocenio je Aleksandar Divović iz Inicijative za Požegu. On je dodao je tih 11 kvadratnih metara do februara ove godine bilo u vlasništvu Republike Srbije i da se to može proveriti u katastru, ali da nije jasno na koji način je to zemljište kasnije postalo opštinsko vlasništvo.

Gordana Stević, predstavnica opozicione odborničke grupe „Za našu Požegu – Milovan Mićović“, koja je sa odbornicima Dveri napustila sednicu, takođe navodi nije jasno na koji način je tih 11 kvadrata odjednom postalo vlasništvo Opštine i navodi da dokument o tome nije dostavljen u skupštinskom materijalu.

„Na mala vrata žele da realizuju zamisao o kupovini tog objekta još iz februara ove godine“, rekla je Gordana Stević, a potom objasnila da je „vlast u Požegi prešla crvenu liniju, zbog čega je petnaestak odbornika opozicije bojkotovalo skupštinsku sednicu“.

Navodeći da su „stalno akreditovani TV i Radio Požega, kojima opština plaća skupštinske prenose“, te da je „TV Telemark tražio i dobio akreditaciju, a da je ostali mediji nisu tražili“, Milan Božić je rekao da je „sednici trebalo da prisustvuju i predstavnici đačkog parlamenta i da u sali nije bilo dovoljno mesta, jer ima 57 ili 58 stolica“.

– Zbog dojave da će biti incidenata, deca su otkazala dolazak, a opozicione grupe su unajmile dvadesetak huligana da upadnu u SO i da prekinu sednicu, a mi smo, po zakonu, angažovali licencirano obezbeđenje. Kada su videli da ta grupa ne može da probije obezbeđenje, opozicija je napustila sednicu“, kazao je za Danas predsednik opštine Milan Božić.

Za optužbe da opštinska vlast namerava da legalizuje sporni objekat i da ga kupi od porodice Mitrović, on je rekao da su to „insinuacije Inicijative za Požegu i Saveza za Srbiju“ te da je to „samo jedan od 17.000 objekata koji ulaze u proces legalizacije u toj opštini“, a koje je, kako je rekao, „stvorila sadašnja opozicija, a ranije vlast u Požegi“.

Opština neće kupiti sporni objekat

„Naš interes je da kupimo taj objekat sa placom od četiri ara, zato što se nalazi između sportske hale i stare autobuske stance, čiji je vlasnik Opština, jer sportska hala ne može dobiti upotrebnu dozvolu, ukoliko se ne kupi taj deo placa sa objektom. Međutim, suvlasnici su stava da to nikada neće prodati lokalnoj samoupravi i nisu tačne tvrdnje da nameravamo da to kupimo“, izričit je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari