Profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu podržali građanske proteste 1Foto: Bojan Cvejić

Grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala je zajednički apel kojim pružaju podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu portala Peščanik (www.pescanik.net), oni su to učinili jer smatraju da su gradjanima Srbije ukinute „političke, ekonomske i kulturne slobode“ koje predstavljaju temelj modernih društava.

„Aktuelna vlast propagandom pokušava da prikrije činjenicu da je u poslednjih pet godina, kumulativno gledano, Srbija jedna od ekonomija sa najsporijim privrednim rastom u Evropi, a da su zarade niže još samo u Albaniji i Makedoniji“, navodi se u apelu.

Potpisani su se osvrnuli i na stanje u obrazovanju, posebno lažne diplome, plagijate i novi Zakon o nauci i istraživanjima za koji kažu da „preti da izbaci mlade naučnike sa univerziteta“.

„Novim zakonskim rešenjima urušava se autonomija univerziteta čime se otvara mogućnost za njegovu političku kontrolu“, napisano je u apelu.

Oni su dodali da su parlamentarni sistem i demokratska prava „obesmišljeni“, a kao glavni razlog za to navode „nepotrebno česte“ vanredne izbore i „hiljade“ skupštinskih amandmana.

„Vlast odbija da odgovori na pitanja i zahteve građana, a njeni nosioci vređaju sve one koji se usude da postave pitanja i izraze drugačije mišljenje“, naveli su potpisnici apela.

Apel su, između ostalog, potpisali Miodrag Zec, Marija Bogdanović, Radoš Ljušić, Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Dragan Bulatović i Milan Ristović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari