Foto: Tviter @ZKosanovicAJB

Na protestu koji je u Nišu organizovao lekar i član Nove stranke Saša Živić “raspalila se vatra”, kako je i najavio organizator protesta kome se na Trgu kralja Milana pridružilo nekoliko stotina ljudi, koji su istakli da nisu protiv države, već protiv ove vlasti, čiju smenu i traže. Naredno okupljanje zakazali su za petak 11. januar, kada je i Pokret mladih “Niš bez straha” najavio protestni skup, prenose Južne vesti.

I po velikoj hladnoći nezadovoljni građani iskazali su svoje prvo ovogodišnje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, a organizator protesta Saša Živić im je poručio da su time pobedili strah.

„Strah se tiče toga što nam stalno nameću neku krivicu da smo mi koji se okupljamo na ulicama protiv države. Mi nismo protiv države, mi smo protiv vlasti, a to nije isto. Vlast je nešto što je smenjivo, a država je nešto što je u našim srcima“, pojasnio je Živić.

Među okupljenima je uglavnom bilo starijih ljudi, ali i studenata, za koje je Živić naveo da se bore za budućnost Srbije, jer mladi sa ovom vlašću, kako je rekao, nemaju nikakvu perspektivu.

Tu su mnogi moji uspešni studenti koji umesto da uče medicinu, uče nemački – dodao je.

Na protest se profesor odlučio, ističe, zbog svih ljudi koji nemaju perspektivu, Nišlija koji se osećaju “provincijalski”, a primer za to je činjenica da je nakon nedavno tragedije na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova samo u Nišu proglašen Dan žalosti.

„Treći veliki razlog je što nas mnogo lažu, ja ne pristajem da me lažu“, istakao je Živić.

Živić je pomenuo i da je njegov poziv na protest nazvan „kontramitingom“ i objasnio da su ga tako nazvali „SNS botovi“ i zato je pozvao okupljene da se narednog petka 11. januara okupe na niškom Trgu u što većem broju. Iako se slaže sa zahtevima Pokreta mladih „Niš bez straha“ koji su se pred protest „ogradili od političara“, poručio je da je jedini zahtev građana „smena vlasti“.

Ovo je nezadovoljstvo građana prema tome ja svoje drage sugrađane pozivam da se skupimo u što većem broju narednog petka“, poručio je Živić.

Neki od okupljenih građana poručili su da cilj jeste smena vlasti, ali da to u aktuelnim uslovima ne može da se desi na izborima i zbog toga su vlasti glasno poručili da ne žele izbore, organizatorima protesta da ih bojkotuju, a sugrađanima da ne izlaze da glasaju.

Protest je simbolično završen “tamo gde se podaništvo i rodilo”, istako je Živić, ispred Gradske kuće.

„Za čoveka (Darko Bulatović, prim. aut.) koji nema problema s tim da ga neko grdi, ajde da ga izgrdi i nas nekoliko stotina“, kazao je Živić.

Odvojeno okupljanje u Nišu najavio je Pokret mladih pod nazivom „Stop teroru – za Niš bez straha, 1od5miliona“ za idući petak 11. januar na Trgu Kralja Milana u 18 časova. Savez za Srbiju Niš najavio je da će podržati ovaj protest i na skup će doći i lideri SZS.

Povezani tekstovi