Protest "Stop krvavim košuljama": Umesto političara u prvim redovima glumci 1Mirjana Karanović Foto: www.mc.rs

Sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu danas u 18 sati počeće protestna šetnja „Stop krvavim košuljama“.

Prema najavama, biće to nenasilni građanski protest, bez stranačkih obeležja, a povodom svih oblika nasilja nad građanima Srbije. Političari neće držati govore, jer oni, kako nam je rečeno u Savezu za Srbiju, neformalnom organizatoru skupa, dolaze na protest kao građani, a ne u funkciji lidera stranaka i pokreta. Šetnju bi trebalo da otvore javne ličnosti, a u medijima se pominju glumci Mirjana Karanović, Branislav i Sergej Trifunović kao i košarkaški trener Partizana Duško Vujošević. Šetaće se centralnim ulicama a jedna od stanica biće i zgrada Radio televizije Srbije. Na skup su svoje pristalice pozvale gotovo sve opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije, članice Saveza za Srbiju, kao i SDS, Nova stranka, Pokret centra, Nova Srbija, inicijativa Ne davimo Beograd.

Nije neobično da političare u izbornim kampanjama podržavaju javne ličnosti preko kojih se pokušava dopreti do što šireg kruga birača. Ali na skupovima koje u poslednje vreme organizuju političke organizacije, ma kako oni nazivani građanskim, sve češće ne govore političari nego samo javne ličnosti. Zašto je to tako, pitali smo sociologa Jovu Bakića. On kaže da je političarima potrebna podrška uglednih ljudi.

– NJima neretko taj ugled nedostaje. Pokušavaju na taj način, predstavljajući se kao opštenarodni pokret protiv režima, da privuku više ljudi – ukazuje Bakić.

I Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, i inicijator Apela 100 jedne od najmasovnijih inicijativa javnih ličnosti u funkciji jedne političke figure, za naš list navodi da je stvorena atmosfera u društvu da je politika nešto loše i da su svi političari korumpirani.

– I sami političari su prihvatili ovaj stav, iako je to vrlo opasno po demokratiju. Sa druge strane, nema ni mnogo kredibilnih političara koji bi izašli pred ljude, što zbog sopstvenih grešaka, što zbog prljavih kampanja vlasti – navodi Popović.

Čuveni košarkaški trener Duško Vujošević je za Talas rekao da „sa aspekta moralne obaveze i ličnog dostojanstva, ne može da odbije dolazak na protest u ovoj situaciji“. Vujošević je naglasio da ne bi prihvatio da govori na protestu da ga je pozvala neka politička stranka, ali s obzirom na to da je poziv došao od studenata, oseća, kako kaže, obavezu da se pojavi.

Povod za protest je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i njegovu dvojicu saradnika u Kruševcu. Prvi protest održan je u Kruševcu prošlog petka. Građani svoje neslaganje sa situacijom u kojoj je postalo „normalno“ fizički napadati političkog neistomišljenika mogu da iskažu transparentima, Koraksovim karikaturama, a moguće je da će se neko od građana odlučiti i za žuti prsluk po ugledu na proteste u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari