Protestna šetnja građana i opozicije završena ispred zgrade RTS-a (FOTO/VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Protestna šetnja građana kojem su se priključili i predstavnici opozicije koji bojkotuju izbore završena je kod zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Predstavnici stranaka i pokretima mahali su zastavama i upaljene su dve baklje, a pojedini stariji građani držali su podignute ruke sa pesnicama.

Na terasi dečjeg kulturnog centra okačen je transparent „U bojkot 2020“, koji je predvodio šetnju. Okupljeni su uzvikivali „bojkot“, a dobosari lupali.

Scenarista Siniša Kovačević rekao je da su se građani ispred RTS okupili da poruče da nisu zaboravili.

„Ova kuća je čuvar straha, čuvar tajne, anestezija za 7.000.000 ljudi, tvrorac kulta, Vučić se dočekuje kad poželi, postavljaju mu se pitanja na koja on ima unapred pripremljene odgovore, on ovde ima tretman sultana“, poručio je Kovačević.

On je poručio: „Uzalud carska odora od svile i ogrtač od lavlje kože, kad ispod kuca srce zeca“.

Kovačević je rekao da su mediji ključ svega i poručio da ako se sazna za afere ili se u duelu vidi „Vučićevo neznanje“, kao i korupciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ljudi koji s njim čine vlast će pasti na 10 odsto.

On je pomenuo aferu helikopter zbog čega su usledili uzvici, zatim aferu „Krušik“, aferu „Jovanjica“, lažne diplome državnih funkcionera koje su stekli na Megatrendu, rušenje u Savamali, ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Kovačević je rekao da je RTS kuća zidana parama i znanjem građana, a da oni koji tamo rade primaju platu koju obezbeđuju građani.

„Pare su naše, a istina njihova, pa neće biti“, rekao je Kovačević i direktoru RTS Draganu Bujoševiću poručio da svesna obmana građana i „zaglupljivanje naroda“ predstavljaju krivično delo. Rekao je da ljude na protestu zajedno drži ljubav prema Srbiji, čežnja za slobodom i potreba za demokratijom.

„Dok to ne osvojima, hodaćemo zajedno. Bojkot je samo početak dok se ne izlečimo od kuge“, rekao je Kovačević i dodao da je bojkot jedini način da se sačuva političko i ljudsko dostojanstvo. On je rekao da je osnovna odlika onih koji izlaze na izbore politička glupost i da će ostati „nešto pomija da se sipa i u njihovu činiju“.

„Samo je uspravan čovek – čovek, samo je slobodan čovek dostojan poštovanja. Da li će sloboda znati da peva o sužnjima kako su oni pevali o njoj, znaće kad je osvojimo“, poručio je Kovačvić i rekao da će politička scena posle bojkota izgledati drugačije.

Po njegovim rečima, protest će biti nastavljen i sledeće nedelje, sa balkona DKC čuli su se povici „Slobodna Srbija“, a sa kamiona je emitovana pesma „Marš na Drinu“, posle čega je protest završen.

Opozicija okupljena oko ideje bojkota izbora usvojila je večeras u Beogradu deklaraciju kojom se obavezuju da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata „lažnih izbora“ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari