Protest u "tunelu laži" i ispred REM-a (VIDEO) 1Foto: A. Popović

Pod parolom „Tunel laži“ večeras je održan dvanaesti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Tema večerašnjeg okupljanja bio je „tunel laži“  zbog „svih laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića“, a centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji. 

Nalepnice sa neispunjenim obećanjima Vučića

Okupljeni na protestu „Jedna od pet miliona“ večeras su u Terazijskom tunelu koji su nazvali „Vučićev tunel laži“ lepili nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar“, „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine“, „O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim“ što je izjava iz 2018. godine.

Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje“, „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima“.

Ispod svake izjave napisano je „laž“.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a a ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i upaljene baklje.

Organizatori protesta su poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu gori oni koji šire te laži.

„Uprkos lažima Srbija se ne može umiriti“, rekli su sa kamiona na kome je razglas.

Takođe je rečeno da na RTS-u rade novinari koji se drže novinarske etike, ali su u strahu i njima je poručeno da nisu sami već da se pridruže građanima koji protestuju.

Nalepinice su izlepljene i ispred zgrade u kojoj je smešten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom „sipaju laži“.

Pitali su da li članica REM-a Olivera Zekić samoproklamovani portparol Vučića i Srpske napredne stranke ili treba da bude portparol građana.

Ispred Skupštine Srbije, razvijeni su transparenti sa natpisima: „Počelo je“ i „Sloboda=istina+pravda“

Zatražena ostavka ministra Lončara

Sa protesta  večeras je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicicnski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.

„Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta nama je potrebna jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica“, rekao je Trebješanin.

On je naveo da će jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti biće izgradnja građanske svesti i istinske političke kulture, a to podrazumeva intelektualnu i moralnu hrabrost, racionalno i kritičko mišljenje i dodao daje najbolji granat razvoja demokratskog društva razvijanje kulture dijaloga i tolerancija.

„To je najčešći temelj civilnog društva i najbolja odbrana od nedemokratskih i autokratskih tendencija“, istakao je Trebješanin.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su kako je navela udružili snage i usmere delovanje na još jaču borbu protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića.

Protest u "tunelu laži" i ispred REM-a (VIDEO) 2
Foto: A. Popović

Večeras su održani protesti u još nekoliko gradova poput Kragujevca, Prokuplja, Brusa i Somboru.

Protesti du održani i u Beči i Pragu, ali i na Kosovu.

Bez „levog bloka“ u šetnji

Levi blok saopštio je da neće šetati na građanskom protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu večeras zbog, kako su naveli, privida demokratije i pokušaja izopštavanja neistomišljenika, od strane Saveza za Srbiju, sa ranijih protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari