Prve reakcije opozicionara posle okruglog stola na FPN nisu optimistične 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Sastanak vlasti i opozicije predstavlja dobar korak, ali ipak nedovoljan da u ovom trenutku približi opoziciju donošenju odluke o učešću na izborima početkom naredne godine – zaključak je koji se nameće na osnovu izjava predstavnika opozicije dan nakon okruglog stola koji je bez najave i iza zatvorenih vrata održan na beogradskom FPN-u.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da za sada nije postignut suštinski napredak ka postizanju uslova za fer i demokratske izbore i da će ih opozicija okupljena u Savezu za Srbiju najverovatnije bojkotovati.

– Učinićemo sve da režim obezbedi fer izborne uslove, ali spremni smo za bojkot ako se nešto fundamentalno ne promeni. Imam velike rezerve da će se to dogoditi, i bio bih veoma pozitivno iznenađen ako bi se promenile okolnosti. Mi ćemo, kao Savez za Srbiju, odluku doneti jedinstveno, kao što smo činili i do sada – rekao je Jeremić u utorak u Zrenjaninu na tribini SZS.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović saglasan je sa liderom Narodne stranke i poručuje da opozicija u ovom trenutku ne vidi nikakav pomak koji bi bi dovoljan da se izađe na izbore. Prema njegovim rečima, iako je susret predstavnika vlasti i opozicije dobar korak, on sam po sebi ništa ne znači.

– Opozicija nije videla neki značajan napredak po pitanju naših zahteva koje smo deklarisali u Sporazumu sa narodom. Kada bude ispunjen poslednji detalj iz tog dokumenta, onda ćemo izaći na izbore. U ovom trenutku, takva odluka je zaista daleko, bliži smo bojkotu nego izlasku na izbore – ističe Bulatović za Danas.

NJegova stranačka koleginica Marinika Tepić, prilikom gostovanja na tribini u Šapcu, naglasila je da nema delimičnog prihvatanja uslova, „nego ono što smo potpisali – sve do jedne tačke“, podsećajući na dokument Sporazum sa narodom, potpisivan na protestima „1 od 5 miliona“.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za naš list da činjenica da su izborni uslovi ostali nepromenjeni, što znači loši, ne menja suštinu da je svaka odluka u ovom trenutku preuranjena, što u konačnom ishodu znači i loša.

– Niti treba prerano otkrivati sve karte koje ćemo koristiti u borbi protiv aktuelnog režima, niti je dobro da zbunjujemo građane različitim izjavama, što može dovesti do toga da javnost bude iznenađena ili razočarana određenim postupcima opozicije, kao u slučaju dijaloga na Fakultetu političkih nauka. Vlast je ta koja je rekla da je sve u najboljem redu i da ništa neće da menjaju – obrazlaže Grbović.

Prema njegovom viđenju, samim tim što je uzela učešće u dijalogu, vlast je priznala da stvari ne funkcionišu onako kako su ih oni predstavljali i da problemi u suštini postoje. Generalno je potrebno da u okviru opozicije razmotrimo sve aspekte i usaglasimo strategiju i u slučaju izlaska na izbore i u slučaju bojkota, sa što manjim učešćem javnosti, dodaje on.

Tamara Tripić, čelnica Demokratske stranke, na Tviteru je napisala da je međunarodna zajednica početkom godine predložila AV (Aleksandru Vučiću) sastanak sa opozicijom, te da je on to tada odbio.

– Činjenica da je sada došlo do razgovora pokazuje da je oslabljen i da mu je ta vrsta političkog delanja potrebna. Sve nakon sastanka je njegov pokušaj da se vadi i ne pokaže slabost. Ne nasedajte – poručila je Tripić.

Dveri Boška Obradovića su se oglasile saopštenjem u kome se ocenjuje da okrugli sto održan u utorak ne može da zameni istinske pregovore vlasti i opozicije.

– Nismo sigurni da je Univerzitet i nevladin sektor najbolje rešenje za organizatora i medijatora ovog neophodnog dijaloga. Pozdravljamo ideju serije okruglih stolova u organizaciji FPN-a i Fonda za otvoreno društvo, i uvek ćemo se odazvati njihovom pozivu da uzmemo učešća u ovim razgovorima, ali oni ne mogu da zamene zvanični institucionalni dijalog između vlasti i opozicije koji mora da rezultira konkretnim dogovorom o slobodi medija i fer i poštenim izbornim uslovima – piše u saopštenju Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari