PSG: Bez odgovora na govor mržnje 1Foto: Logo

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da osuđuje pretnje koje su jutros upućene Kući ljudskih prava i demokratije i Centru za kulturnu dekontaminaciju i poručuje da je nedopustivo da država i ovog puta ostane bez odgovora na govor mržnje koji kao najjači argument u kampanji koriste aktivisti pokreta „Zavetnici“.

Kontinuirani napadi, pozivi na linč i etiketiranje pojedinaca, ali i organizacija kao slugu stranih interesa, predstavljaju najgori oblik pritiska na neistomišljenike i pokušaj da se apsolutnom i nasilnom cenzurom učvrsti autokratska vladavina jedne stranke, ističe se u saopštenju.

Pokret podseća da nije prvi put da su predstavnici nevladinog sektora meta najprljavije kampanje koja može dovesti do tragičnih posledica.

Ističe da je u razvijenim demokratskim zemljama, nevladin sektor jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama izvršne vlasti.

Vlast koja dozvoljava da pripadnici ne samo nevladinog sektora, već i medija i drugih institucija budu konstantno označavani kao mete, nesumnjivo teži diktaturi, ocenio je Pokret.

Umesto podsticanja kulture dijaloga i konstruktivnog rešavanja problema, vlast podstiče govor mržnje, pretnje, nasilje, kič, šund, lažna obećanja i lažni patriotizam, navodi se u saopštenju.

PSG naglašava da garantuje da će po preuzimanju odgovornosti za upravljanje državom osloboditi društvo konflikta u koji ga vlast neprestano gura i da će stvoriti atmosferu u kojoj se različitosti poštuju, a ne kažnjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari