PSG: Da li je nakon otkrića o korišćenju srspkog naoružanja bezbednost naših građana ugrožena? 1Foto: PSG

Pokret Slobodnih Građana je saopštio da je poslednjim otkrićima o korišćenju srpskog naouružanja proizvedenog u Krušiku od strane Ukrajinske vojske prilikom napada na proruske snage u rejonu Donbasa poljuljan međunarodni kredibilitet i ugrožen reputacioni ugled države.

Industrijskom kompleksu je naneta finansijska šteta. Takođe, Pokret slobodnih građana postavlja pitanje šta su preduzele nadležne institucije i zašto nije zaustavljena dalja prodaja našeg naouružanja trećim zemljama. Koji su to interesi iznad nacionalnih interesa i interesa svih građana”, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira sve ovo je urađeno na dvostruku štetu države da bi se vrlo mala grupa ljudi, na vlasti ili bliska vlasti, obogatila, a reputaciona šteta za državu je neizmerna.

Zahvaljući uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću saznali smo mnoge tajne vezane za prodaju domaćeg naoružanja i vojne opreme. Saznali smo za klasičan oblik korupcije i trgovine uticajem oca ministra unutrašnjih poslova Branka Stefanovića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Saznali smo da je državna firma SDPR zadužena za trgovinu NVO istisnuta iz poslova zarad privatnih kompanija koje su povezane sa nosiocima vlasti. I na kraju saznali smo da je rukovodstvo komapnije ‘’Krušik’’ omogućilo privatnim kompanijama privilegovane cene koje su na štetu same fabrike ‘’Krušik’’”, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje nastvlja sada se postavlja pitanje, da li će nakon ovih saznanja, bezbednost naših građana biti ugrožena i da li će se narušiti međunarodni položaj naše zemlje. Takođe, ozbiljno može da se sumnja u namere predstavnika vlasti da sprovede proces privatizacije fabrika naše namenske industrije.

Ovo je evidentan dokaz da institucije ne rade svoj posao, da ne primenjuju postojeće zakone i da se celokupan državni sistem ne ponaša odgovorno. Pokret slobodnih građana smatra da su neophodne istinske promene, koje se nisu dogodile poslednjih 30 godina, koje će izgraditi naše institucije, iskoreniti korupciju, omogućiti napredak u svim oblastima društva, uključujući i vojno industijski kompleks i pozicionirati zemlju kao pouzdanog i odgovorog partnera u međunarodnim odnosima”; zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari