PSG danas bira novog predsednika: Sergej Trifunović protiv Aleksandra Olenika 1Foto: Miroslav Dragojević/ Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Članovi Pokreta slobodnih građana glasaće danas za predsednika tog pokreta, mesec dana nakon što je Saša Janković podneo ostavku na tu funkciju.

Kandidati za lidera PSG su pravnik Aleksandar Olenik i glumac Sergej Trifunović. Za izbor dva člana predsedništva PSG kandidati su Petar Miletić, Biljana Stojković, Snežana Tasov, Ivan Milanović, Lidija Martinović, Bojan Bondžić i Miloš Marković.

PSG je osnovan u maju 2017. godine, nakon što je Saša Janković na predsedničkim izborima kao kandidat Grupe građana „Za Srbiju bez straha“ osvojio 16 odsto glasova izašlih birača. Rezultat koji je ostvario u tom trenutku, uz podršku Demokratske stranke, doneo mu je status vodeće opozicione snage u Srbiji.

Do danas, pokret su napustile brojne javne ličnosti zbog neslaganja sa politikom nekadašnjeg lidera, a PSG se u poslednjih par meseci u političkom i ideološkom smislu distancirao od opozicionog bloka koji predvodi Dragan Đilas i formirao takozvanu drugu kolonu – Građanski blok 381.

Dok je Janković bio na čelu PSG, ovaj pokret nije stavio potpis na zajedničke zahteve opozicije o izbornim uslovima, potpisanim 14. decembra. Od proleća 2018. PSG je svakog petka organizovao performans u Pionirskom parku, u blizini zgrade Predsedništva Srbije, sa zahtevom da se otkriju ubice kosovskog političara Olivera Ivanovića, i drugim zahtevima. To su bila malobrojna okupljanja, a poslednje 32. je održano, kako je saopšteno iz PSG, povodom godišnjice Ivanovićevog ubistva.

Zavisno od toga ko će biti izabran za novog predsednika – sa Jankovićem se povukao i deo rukovodstva, očekuje se da će PSG ili nastupati zajedno sa Savezom za Srbiju, ili moguće i sa Građanskim frontom koji predvodi Inicijativa Ne davimo Beograd. Postoji mogućnost i da novi lider nastoji poput Jankovića da osnuje sopstveni blok na opozicionoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari