PSG: Pad Univerziteta očekivan u državi gde je reforma dualno obrazovanje 1Foto: Logo

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da se pad Univerziteta u Beogradu za više od sto mesta na Šangajskoj listi mogao očekivati ako se uzme u obzir da je u Srbiji „vrhunska reforma uvodjenje dualnog obrazovanja“.

„Zašto bi se ulagalo u nauku ako je naš cilj da se otvaraju fabrike kablova i slične kojima treba jeftina radna snaga? Zašto bi se ulagalo u nauku kada je osnova manuelni rad? Zašto bi se ulagalo u nauku u zemlji koja sve više liči na koloniju“, navodi se u saopštenju PSG.

PSG smatra da su neki od razloga za takav plasman Univerziteta i nezavidna finansijska situacija naučnih časopisa, jako loš materijalni položaj profesora, te upisivanje prevelikog broja studenata na fakultete što se odražava na kvalitet nastave.

„U prethodnom periodu su se plate profesora visokoškolskih ustanova uvećavale minimalno u višestruko manjem procentu nego kod ostalih zaposlenih u prosveti, tako da se razlika u platama izmedju vrtića, osnovnih i srednjih škola i zaposlenih na univerzitetima stalno smanjivala“, piše u saopštenju PSG.

PSG je ocenio da je neophodna reforma Univerziteta, veće izdvajanje za nauku, poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u visokoškolskim ustanovama, finansiranje naučnih časopisa, kao i motivisanje profesora da objavljuju radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari