PSG "traži" krivce, bojkot blok za "spuštanje lopte" 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Napad na lidera PSG Sergeja Trifunovića u centru glavnog grada prilikom prikupljanja potpisa za izlazak na izbore je vrlo loša poruka za najširu javnost i dokaz koliko je važno biti suzdržan u komunikaciji.

Stranke u opoziciji imaju isti cilj, da se bore protiv SNS, ali one moraju i da se bore međusobno jer se neretko radi o istom ili sličnom biračkom telu. Taj događaj homogenizuje podršku PSG-a i može da utiče i na njihovu motivaciju da izađu na birališta, kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Prepucavanje opozicionih predstavnika oko toga ko je kriv za napad ni juče nije prestalo.

Tako funkcioneri PSG, razumljivo, na napadu drže akcenat i taj događaj stavljaju u centar svoje kampanje, ako je uopšte i ima, dok opozicija u bojkotu, bar u izjavama medijima, nastoji da se odbrani i spusti loptu valjda želeći da se događaj koji joj ne ide naruku što pre zaboravi.

Ono što je u nedelju Trifunović započeo svojom izjavom da mu opozicija koja je za bojkot crta metu na čelu, nastavio je preciziranjem navodnih inspiratora napada član Predsedništva PSG Pavle Grbović.

On je rekao da iza napada na tu političku organizaciju stoji Narodna stranka Vuka Jeremića i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Kako je preneo portal Nova, Grbović je  naveo da „funkcioneri Narodne stranke, sa izuzetkom Nikole Jovanovića i Stefana Jovanovića, već nedeljama targetiraju PSG kao izdajnički i kao onaj gde služba vršlja kako hoće, dok su nas označili kao ljude koji su primili novac“.

On je dodao da je Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa dostojanstveno prihvatila njihovu odluku da izađu na izbore, kao i lider Dveri Boško Obradović.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka utiče na stvaranje atmosfere u delu opozicione javnosti da je potpuno u redu napasti njihove članove.

„Time se se stvara utisak da će neko biti heroj i da čini dobro delo ako se sa nama obračuna. To su očigledne stvari. Njihovi napadi bole više nego onih koji dolaze od SNS, jer sa njima nismo sarađivali i njih gledamo kao političke protivnike“, rekao je on.

PSG "traži" krivce, bojkot blok za "spuštanje lopte" 2

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović za Danas kaže da ne razume šta kolege iz PSG-a tačno zameraju Narodnoj stranci.

– To što nećemo da učestvujemo na lažnim izborima i da takvim učešćem dalje urušavamo svoju državu? Jel nam zameraju što nismo prekršili obećanje iz Sporazuma sa narodom zbog par poslaničkih ili odborničkih mesta? Odmah smo osudili napad na Sergeja i pozvali da se privede počinilac. Koliko mi je poznato jedini komentar Jeremića na pitanje o izlasku PSG-a na izbore je bio da mu je žao što nisu imali snage da održe reč. Šta je tu toliki problem i šta je netačno? Napadom na opoziciju koja ne pristaje na lažne izbore pobedili su u nedelju u Hit tvitu. Ne verujem da su ponosni zbog toga. Moj predlog je da se prestane sa besmislenim optužbama na račun Narodne, jer se tome raduju samo Beba Popović i Željko Mitrović, da se generalno spuste tenzije u društvu, da se fizičko nasilje strogo kažnjava, ali i da se bilo čije majke ne spominju, pogotovo od strane političkih aktera, jer ništa od toga nije normalno, a još manje poželjno. Nisam ušao u politiku da bih se valjao u bilo čijem blatu – naveo je Jovanović.

A o vatru koja gori među opozicijom greje se vlast. Tako je predsednik SNS Aleksandar Vučić iskoristio pitanje o tom događaju da naglasi da PSG i još poneko prelaze cenzus. A to se nije ni dovodilo u pitanje s obzirom na to da je PSG ne tako davno dostizao čak i osam odsto podrške.

Klačar za Danas kaže da je PSG od početka, dakle i pre promene cenzusa, bio politička organizacija sa ozbiljnim šansama za prelazak cenzusa.

– Takvi trendovi su i dalje prisutni s tim što detaljnije procene treba ostaviti za sredinu juna jer se tek približavamo kulminaciji kampanje koja može da utiče na veliki broj birača. Za PSG je njihov lider i najsnažnija i najslabija karika, on im donosi vidljivost i energiju, ali je politički sklon čestim promenama, što može da bude problem za disciplinu ključnih poruka u komunikaciji. Dakle, na njihov rezultat najvećim delom utiče njihov lider i njegova sposobnost da izbalansira svoju energiju i harizmu sa ozbiljnošću koju birači očekuju u kampanjama – zaključuje Klačar.

Krivična prijava za napadača

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je protiv jedne osobe podneta krivična prijava jer je u centru Beograda napala lidera PSG Sergeja Trifunovića. „Za drugo lice, iz drugog incidenta koji se desio, tužilaštvo će odrediti kvalifikaciju i da li ima mesta za nju“, rekao je Stefanović za TV Prva. On je naveo da u tom drugom slučaju nije bilo fizičkog napada i da je taj čovek poznat odranije po pretnji Simi Spasiću, kada je izvukao šrafciger i udaljio se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari