PSG: Vlada uvođenjem cenzure postavlja temelj za progon slobodnih novinara 1Foto: PSG

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je Vlada Srbije „uvođenjem cenzure“ u vanrednom stanju postavila temelj za progon slobodnih novinara.

„PSG oštro osuđuje zaključak Vlade Srbije kojim se za obaveštavanje javnosti u vezi sa korona virusom ovlašćuje isključivo Krizni štab, dok se za pružanje informacija od strane drugih lica predviđa mogućnost krivičnog sankcionisanja“, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je ukazao da je neophodno stati na put lažnim vestima koje se svakodnevno pojavljuju u javnosti, pre svega u tabloidima, ali da uvođenje cenzure ne predstavlja rešenje već produbljivanje problema na taj način što se dodatno otežava i ograničava pristup informacijama.

„Posebno zabrinjava odredba koja predviđa mogućnost krivičnog procesuiranja u slučaju informisanja javnosti od strane neovlašćenih lica, odnosno bilo koga van kruga nekoliko ljudi koji čine Krizni štab. Upozoravamo javnost da se iza ove odredbe krije mogućnost širokih zloupotreba i pravnog progona nepodobnih medija i novinara. Pozivamo premijerku Anu Brnabić da najhitnije ukine ovu odluku koja može imati dalekosežno loše posledice, a koja je u suprotnosti sa svim važećim međunarodnim standardima i apelima koji dolaze iz institucija Evropske unije i UN“, naveo je PSG.

Odluka će posebno pogoditi građane koji ne žive u Beogradu i lokalne medije koji su do sada bili jedini izvor njihovog informisanja, smatra pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari