PSG: Vlast da se uzdrži od agresije prema učesnicima demonstracija 1Sergej Trifunović Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas obračun vlasti sa demonstrantima koji su na protestu u Beogradu nosili maketu vešala i pozvalo sve instance sudske vlasti da se „uzdrže od politički motivisane agresije i vrate okvire prava i pravičnosti“.

„Niko u Srbiji ne sme biti kažnjen zato što se javno izražava i koristi pravom na slobodu okupljanja i mirnog protesta. Naročito je sporna svaka zloupotreba mera obezbeđenja prisustva, konkretno pritvora, na način da ista postaje kvazi sankcija, a pogotovo kada se vrši sa očiglednom političkom motivacijom i porukom protiv demonstranata“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, podseća PSG, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića okarakterisan je kao izazivanje opšte opasnosti, a pokušaj ubistva Borka Stefanovića kao izazivanje nereda na priredbama, i svi osumnjičeni se brane sa slobode.

„Ovo jasno govori o dvostrukim aršinima javnog tužilaštva i specifičnu vrstu krivičnopravnog licemerja, a sve u kontekstu političkog progona i deljenju građana na ‘naše’ i ‘njihove’, što je opasna praksa ali i dominantna odlika ovog režima. Ovo neodoljivo podseća na represiju istog ovog režima, devedesetih godina prošlog veka, kada je protestant koji je nosio lutku Slobodana Miloševića u zatvorskom odelu bio brutalno premlaćen i zlostavljan, zbog čega i dan danas ima posledice“, dodaje PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari